2019-07-24 08:25:48• hírek • Nagy Tímea

Hosszú ideje nem volt ekkora köd Szatmár megyében. Életmentő tanácsok felelős sofőrök számára

Szerda reggelre köd ült Szatmár megyére. Olvasóink küldtek néhány képet a hajnali helyzetről.

A 19-es országúton, Szatmárnémeti és Nagykároly között akkora volt a szürkeség, hogy a látási viszonyokat is befolyásolta. A sofőrök a szokottnál alacsonyabb sebességgel közlekedtek – mesélték.

 

Több zónában is tapasztaltak hasonlót szerdára virradólag. A meteorológiai jelenség lelassította és megnehezítette a közlekedést. Nem csoda, ha bosszankodtak a munkába igyekvők.

 

A megyeközpontban a hidak még reggel 8 óra körül is felhőbe burkolóztak az éjszakai és nappali hőmérséklet-különbség miatt kicsapódott párának köszönhetően. A szélvédőkre is kiültek a cseppek, beáztak a cipők a harmatos fűben tett sétától.

 

 

A hajnali köd nem játék. A nyár második felében, majd kora ősztől kezdve egyre többször találkozhatunk efféle helyzetekkel. Íme néhány jó tanács a korán kelő sofőrök számára a rendőrség közlekedési osztályának ajánlásában:

 

  • A biztonságos autózás érdekében kapcsolják fel a ködlámpát, a jelzőfényeket használják rendeltetésszerűen, az autót pedig párátlanítsák még indulás előtt.
  • Az utazósebességet igazítsák a lecsökkent láthatósághoz! Nincs helye sietségnek.
  • Fokozott figyelemmel vezessenek, hogy időben reagálhassanak az útjukba kerülő akadályokra, balesetveszélyes helyzetekre.
  • Mellőzzék az előzést! Amennyiben nincs más kiút, többszörösen ellenőrizzék, s csak utána vágjanak bele a manőverbe!
  • Tartsanak nagyobb követési távolságot!
  • A megelőző, avagy preventív vezetői attitűd életeket menthet.

 

A fenti, legfontosabb intelmek mellett érdemes betartani a következőket is: indulás előtt informálódjanak az útviszonyok felől, ellenőrizzék a jármű jelzőberendezését, ne vigyék túlzásba a ködlámpa használatát, ha használata indokolatlanná válik.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: