2018-08-30 13:00:29• hírek • Bede Emőke

Hosszú évek után megújul a Kubik és környéke

Hosszú évekig csak szemétdombkét használták a tavat, de ennek hamarosan vége.
Hosszú évekig csak szemétdombkét használták a tavat, de ennek hamarosan vége.

Hosszú évtizedekkel ezelőtt még két tóval is büszkélkedhetett a Szamos jobb oldalán elterülő városrész, hiszen ott volt a Pescarus és a Kubik is. Mára mindkettőnek csak a híre maradt meg: medrüket benőtte a nád és mindenféle bokor, hegyekben áll bennük a hulladék.

Az egykori agyagkitermelés nyomán kialakult Kubik környékén évek óta változatlan a helyzet, a figyelem középpontjába csak a bozóttüzek és szemétlerakások miatt került, illetve akkor, amikor különféle súlyos bűncselekmények helyszíneként szolgált.
 

Egy tanácsosi döntésnek köszönhetően azonban a közeljövőben szebb napok köszöntenek a területre. A csütörtöki ülésen ugyanis a tanácstagok hosszas, de valóban konstruktív hozzászólásokat nem tartalmazó vita után jóváhagyták azt a beavatkozási munkálatok jóváhagyásáról szóló dokumentációt (DALI), melynek köszönhetően a Kubik és az azt körülölelő területből egy modern, kellemes időtöltésre és könnyed sportolásra is alkalmas park lehet.



A regionális operatív program által fedezett beruházás célja, hogy a városnak eme pusztulásra ítélt területét megújítva ismét bekapcsolja azt a lakosság életébe. A dokumentáció szerint a folyamat első lépéseként a területről letakarítják az elvadult növényzetet és elszállítják a mások által odahordott szemetet. A feltöltés és szintezés után kezdődhet a zöldövezet kialakítása, mely nem csak dísznövények telepítéséből és padok elhelyezéséből, járda és bicikliút kialakításából fog állni, hanem lesz egy sportpálya, egy görkorcsolyázásra alkalmas zóna, és vadonatúj fitness gépeknek is jut majd hely. Arról pedig, hogy a vandálok ne garázdálkodhassanak büntetlenül a parkban, egy mindent látó videokamerás biztonsági rendszer fog gondoskodni.


A Kubik-tó és környékének 11.128.732,96 lejes megújítása a Regionális Operatív Program 2014-2020 finanszírozásával valósulhat meg, s annak ellenére, hogy a tanácsosok sokat tépelődtek egyes részletek felett, abban politikai nézetektől függetlenül egyet értett a kerekasztal körül helyet foglaló társaság, hogy a beruházás a teljes szatmári lakosság érdekeit fogja szolgálni. A pontot végül 19 pozitív és egyetlen tartózkodó szavazattal fogadta el a tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: