2008-12-27 10:12:29• hírek • Szatmár.ro

Hosszú és nehéz útra indul Gyenes Mani

Szombaton indul útnak Argentína fővárosába, Buenos Airesbe Gyenes Emanuel, aki január 3-án rajtol a világ legkeményebb tereprali viadalán, a Dakar Ralin, amelyet a verseny történetében először nem Afrikában, hanem Dél-Amerikában rendeznek meg, Argentínában és Chilében.

A szatmárnémeti motorosnak ez lesz a második részvétele az embert próbáló megmérettetésen, először 2007-ben indult, és akkor az összetettben legjobb romániai versenyzőként a 46. helyen végzett, az újoncok rangsorában pedig a kilencedik helyen zárt. A 24 éves Mani tavaly is elutazott a versenyre, de akkor a mauritániai terrorfenyegetettség miatt a szervezők törölték a sivatagi száguldást.

Gyenes és a többiek számára a viadal sok ismeretlent tartalmaz: az útvonal áthalad Patagónián, kétszer az Andok hegységen és lesznek szakaszok az Atacama sivatagban is. A Buenos Aires-i rajtnál 194 autó, 235 motoros, 84 kamion és 29 quad lesz ott, a résztvevőknek két héten keresztül összesen 9574 kilométert kell megtenniük, ebből 5652 km lesz a gyorsasági szakasz.

Gyenes a tavaly még a Mol Dakar Team regionális csapatban indult volna, ám most akárcsak a Fáraó Ralin a brassói székhelyű Vectra Racing Team színeiben áll rajthoz. A csapat sztárja a francia motoros David Casteu, aki a 2007-es Dakaron a második helyen végzett összetettben. Mellette több légiós is tagja a csapatnak, a holland Frans Verhoeven, a spanyol Francisco Lopez és a francia Phillipe Cottet, de Mani mellett indul még két román motoros is, Marcel Butuza és Romeo Duicu.

A szatmári versenyző, aki egy 690 köbcentis KTM-mel indul, elmondta, hogy sok segítséget kapott a motor beállításában Casteutól és Verhoeventől. „Ők már sok tapasztalattal rendelkeznek a terepmotorozásban, és nemrég még a KTM gyári csapatában szerepeltek, így tudják hogyan kell felkészíteni a motort az ilyen terepre. Nagyon örülök annak, hogy részt vehetek a mostani viadalon, tekintve azt, hogy a dél-amerikai helyszín miatt a részvétellel járó költségek is megnövekedtek. Még mindig van bennem egy kis csalódás, amiatt, hogy ebben az évben lefújták a Dakart, ami egy másik kontinensre való áthelyezését jelentette. Most még nagyon nehéz lenne esélylatolgatásba bocsátkozni, először érkezzünk meg Argentínába, aztán majd kiderül mire számíthatunk. A mezőny most is nagyon erős lesz, és szerintem keményebb versenyre számíthatunk mint a 2007-es Dakar volt" - nyilatkozta Gyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: