2019-12-11 08:26:43• hírek • Blikk.hu

Hosszú Katinka nem csak a medencében tarol

2019. november 27-én a Magyar Marketing Szövetség Sportmarketing Tagozata átadta az idén első ízben kihirdetett Sportmarketing Díjakat. A díj keretében a Sportmarketing Tagozat a Neticle Media Intelligence céggel közösen online és social media listening kutatás alapján azt is értékelte, hogy a 2019-es évben kik volt hazánkban a legértékesebb sportolók és sportcsapatok.

Legértékesebb sportoló márkák

A Sportmarketing Díj keretében idén először díjazták a legértékesebb hazai sportolói és sportcsapat márkákat. Ehhez az MMSZ Sportmarketing Tagozatának tagjai állítottak össze egy 20 csapatot és 30 sportolót tartalmazó listát, amit a Neticle Media Intelligence cég értékelt. Ennek eredményeként született meg mind sportolói, mind sportcsapat oldalon a Top 10.
 

A módszertanban szerepet kapott az adott sportoló vagy sportcsapat említéseinek száma az online médiában és a social média térben 2019-ben, ezt, mint médiaérték vettük figyelembe. Emellett vizsgáltuk az említések attitüdjét is, hogy mennyire volt pozitív vagy negatív, ezt márka értékként vettük a rangsor kialakításánál számításba. Emellett a harmadik mutató a követői bázis nagysága volt, ami az adott márka elérését mutatja.
 

Ennek a három mutatónak a belső műhelymunkája eredményeként adtunk egy súlyozást, amely során a sportolói lista esetében csökkentettük a követői bázis súlyát a végső pontszámon belül, mivel erre a mutatóra a sportolók esetében nagy hatással vannak a márka attitűd és a média megjelenések, így a hatások duplikálódása okán ez torzíthatta volna az eredményt. A sportcsapatok esetében ez nem ennyire egyértelmű összefüggés, mivel ott a követők száma (például egy több, mint 100 éves múltra visszatekintő klubnál) sokkal kevésbé az aktuális megjelenések számának, vagy márkaértéknek a függvénye, így sokkal inkább értelmezhető az ő esetükben a követők száma önálló mérőszámként.

 

A konkrét sportolói Top 10-es listát böngészve elsőként feltűnhet néhány neves sportoló hiánya, hiszen olyanok, mint Baji Balázs világbajnoki érmes atléta, Rakonczai Gábor extrém sportoló vagy Cseh László olimpiai és világbajnok úszónk nincsenek a listán. Ennek elsődleges oka a médiaértékük, azaz, hogy nem érték el az említések számában a legjobb tíz sportoló szintjét. A listát tovább vizsgálva látható, hogy a top 5-ben csak egyéni sportokban jeleskedő atléták vannak: két úszó, két teniszező és egy autóversenyző (bár Babos Tímea, aki párosban érte el legnagyobb sikereit, akár tekinthető csapat sportolónak is), ez az arány az első tízet vizsgálva sokat finomodik, hiszen a lista második felében három focista, egy úszó és a férfi rövidkorcsolya csapat egyik tagja szerepel.
 

A nemek arányát tekintve kijelenthető, hogy míg az első öt sportoló közül három nő is van a tíz legjobb között, nem találunk több sportolónőt. A sportágakat illetően egyértelmű a hagyományos sikersportok dominanciája, mint az úszás és a labdarúgás 3-3 helyezéssel, ezt követi a tenisz 2 helyezéssel és az autósport, valamint a korcsolya 1-1 képviselője. Itt sokkal érdekesebb annak okait esetleg mélyebben vizsgálni, hogy olyan látványsportágak vagy tradicionálisan sikeres „magyar” sportágak képviselői, mint a vízilabda, kézilabda vagy éppen a kajak-kenu, vagy a vívás nincsenek reprezentálva a legjobbak között.
 

Kicsit részletesebben elemezve a top 10 lista sportolóit, a három szempont szerint látható, hogy a legtöbb említés tekintetében toronymagasan vezet Hosszú Katinka, aki egymaga annyiszor jelent meg az online médiában és a social média térben, mint az öt követő négy sportoló összesen. Katinkát egyébként Fucsovics Márton, majd Babos Tímea követi, a legjobb ötöt pedig Michelisz Norbert és Kapás Boglárka zárja. Érdekes egyébként az említések tekintetben tizedik helyen végzett Milák Kristóf, aki a világbajnokságon elért eredményei következtében került be a legjobb tízbe, de látható, hogy a megjelenései számát illetően még tud hova fejlődni.


A márka attitűdöt illetően is tarolnak az úszok, de ebben a listában nem Hosszú Katinka révén, aki csak a negyedik helyen áll a megítélést illetően, hanem Kapás Boglárka és Milák Kristóf miatt, akik az első és a második helyen végeztek ezen a listán. Mindkettejük eredménye közel kétszerese a harmadik helyezett Michelisz Norbertnek, aki még mindig nagyon erős pozitív márka attitűddel rendelkezik. A leggyengébb, de még mindig pozitív megítélése a legjobb tízben Dzsudzsák Balázsnak van, aki sorrendben követ Fucsovics Márton és Babos Tímea. A teniszezők megítélését valószínűleg a hazai teniszsport botrányai tették próbára, míg Dzsudzsák esetében a válogatott sikeressége vagy sikertelensége bizonyosan fontos szerepet játszik.
 

A követői bázist, azaz az elérést illetően részben visszaáll a világ rendje Hosszú Katinka második helyével, de azért kis meglepetés itt is van azáltal, hogy a legtöbb követővel rendelkező sportoló Dzsudzsák Balázs lett. Kettejük egy-egy milliós követői táborát látva a harmadik helyezett Babos Tímea közel kétszázezres elérése jelentős lemaradást mutat, míg ebben a listában a tizedik helyezett Milák Kristóf alig több, mint 50 ezres követői bázisa világosan jelöli ki a lehetséges fejlődési utakat a sportoló márkaépítői számára.


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: