2019-03-29 13:44:31• hírek • Bede Emőke

Hosszas vita után végül csak beiktatták a Szatmár Megyei Tanács új tagjait

Annak ellenére, hogy az előzetesen közölt napirendi pontok nem sok izgalmat ígértek péntek délutánra, mégis igen indulatosra sikerült a Szatmár Megyei Tanács havi ülése.

A történet azonban nem a pénteki napon kezdődött, hanem hetekkel-hónapokkal korábban, amikor is Szatmárnémetiben is megalakult a Victor Ponta nevével fémjelzett Pro Romania nevű frakció. Ezt kihasználva, több szociáldemokrata – köztük három megyei tanácsos is –  kiszállt saját pártjából, és új vizekre evezett. Csakhogy a PSD színeiből kilépve Ciprian Ardelean, Constantin Frencz és Horvat Alexandru is elvesztette megyei tanácsosi mandátumát, az így módon felszabadult helyeket pedig értelemszerűen pótolni kell.


Ardeleant még a februári tanácsülésen sikerült pótolni, az ő helyét Ioan Ciupac vette át. A Frencz és a Horvat által hagyott űrt pedig a márciusi, azaz a péntek délután tartott ülésen szerették volna betölteni. A két egykori szociáldemokrata helyére Mitrasca Vasile és Zah Vasile érkezett, ám a tanácstagok nem nyelték csak úgy le a békát. Annál is inkább, mivel Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt egyik fő szószólója abbéli aggodalmának adott hangot, hogy Zah kinevezése bizony törvényi akadályokba ütközik, mivel idő közben befutott egy ezzel kapcsolatos fellebbezés is. Cozma kitartott véleménye mellett, de a PSD is kötötte az ebet a karóhoz, mondván, minden a legnagyobb rendben van a tanácstagi pozícióra való előterjesztéssel kapcsolatban.



A felesleges szószaporítás elkerülése érdekében Pataki Csaba tanácselnök a jogi igazgatóságtól kért független véleményt: a verdikt szerint Zah Vasile kinevezése teljesen legális. A teremben fokozódó feszültséget a hangos morajlás is jelezte, épp ezért Pataki három perces szünetet kért, hogy letisztázzanak minden jogi kérdést, mely itt szóba jöhet. A szünet után a tanácstagok ismét helyet foglaltak, majd szavazásra került a sor. Bár a döntés nem volt egyöntetű, az igenlő szavazatok száma épp elég volt ahhoz, hogy Mitrasca Vasiléhoz hasonlóan Zah Vasile is letehesse a tanácsosi esküt. A ceremónia után a két új tag elfoglalhatta székét az asztal körül, s így megüresedett három helyet sikerült végre betölteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: