2009-02-13 18:48:21• hírek • Parajdi Andrea

Nemzetközi ökológiai versenyt szerveztek

Hatodik alkalommal szervezték meg az Együtt Európában elnevezésű nemzetközi ökológiai vetélkedőt, amelyen Romániai és Magyarországi diákok mérik össze képességeiket.

A verseny megnyitójára pénteken 15 órától került sor, ahol Toldi Zoltán vásárosnaményi tanár, a verseny kezdeményezője elmondta, kiemelkedően fontosnak tartja az egyes országok ifjú korosztályának, nemzetiségi hovatartozástól független együttműködését.

Mint mondta ez az ökológiai verseny csupán a nyitórendezvénye a Közös Ügyünk programnak, amelyben négy ország (Románia, Magyarország, Szlovákia, Ukrajna) több mint 200 középiskolája vesz részt. A megnyitón Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, és Kónya László főtanfelügyelő-helyettes is tiszteletét tette.

Az idei versenyre tizennégy csapat nevezett be, s mivel az esemény két nyelven zajlik egyaránt versenyeztek román és magyar középiskolás diákok is. A csapatok teljesítményét egy négy fős zsűri értékelte. A szakértő bírák között foglalt helyet Csorbák Erika, a Felső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa, Szállasy Noémi, az Erdélyi Kárpát Egyesület munkatársa, Inántsy Pap Sándor, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány titkára és Culda Adriana, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa.

A diákok hét különböző feladattípust kellett megoldjanak, többek között a szelektív hulladékgyűjtéssel, az energiatakarékossággal, különböző környezetvédelmi fogalmakkal, és fajfelismerési kérdésekkel kapcsolatos témakörökben. Ezen kívül mindegyik csoport saját ötletek alapján egy környezetbarát otthont kellett makettszerűen megépítsen.

Az első három helyezett pénzjutalomban részesült, a többi résztvevő pedig könyvcsomagokat vihetett haza.

Toldi Zoltán a Közös Ügyünk program előnyeiről számolt be.

Idén 14 csapat vett részt az Együtt Európában ökológiai versenyen.

A diákoknak hét feladattípust kellett megoldaniuk.

A versenyen több témakört is érintettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: