2009-06-24 11:54:58• hírek • Veres Béla/MTI

Horvátország még vár az EU tagságra

A Szlovéniával folytatott kétoldalú határvita megoldatlansága miatt elhalasztani kényszerült az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások következő, péntekre tervezett fordulóját Horvátországgal - jelezte szerdán az uniós soros cseh elnöksége.

Ezzel tovább csökkent az esélye annak, hogy a tagjelölt Zágráb - mint azt eddig remélte - még idén befejezheti a tárgyalásokat az unióval, és még ebben az évtizedben vagy legkésőbb 2011-ben taggá válhat.
Az EU az elmúlt hónapokban megpróbált közvetíteni a volt Jugoszlávia szétesésének időszakára visszanyúló határvitában, de erőfeszítései nem bizonyultak eredményesnek.

Carl Bildt svéd külügyminiszter nemrégiben azt is értésre adta, hogy a következő EU-elnökség, Svédország már nem kíván beleszólni ebbe a vitába, azt kétoldalú ügynek tekinti. Uniós részről nem titkolták azt sem, hogy szükségét látják némi gondolkodási idő biztosításának a két ország számára.

A vita elsősorban az Adriai-tenger északi részén található Pirani-öböl hovatartozására vonatkozik. Szlovénia számára az a kulcsfontosságú eleme, hogy az ország szabadon használható tengeri kijárathoz jusson.
A probléma megoldatlansága miatt az öt éve uniós tag Szlovénia már több horvát tárgyalási fejezet megnyitását megakadályozta, és ez áll a mostani halasztás hátterében is.

A cseh elnökség közleménye szerint "Horvátország csatlakozási tárgyalása továbbra sem halad, és új tárgyalási fejezetet nem lehet sem megnyitni, sem lezárni".

Az unió egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a nézeteltérést a közvetítő kísérletek ellenére nem sikerült megoldani.
Horvátország ragaszkodik ahhoz, hogy a határvitát az ENSZ Nemzetközi Bíróságán rendezzék, míg Szlovénia elsősorban az uniós közvetítésben látta a megoldást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: