2019-09-06 05:32:26• hírek • Szatmár.ro

Horvátország és Győr: pillanatok a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola diákjainak nyári élményeiből

"A nyári szünidőben a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola magyartagozatos diákjai és tanárai közös tevékenységeken vettek részt. Az iskola Borostyán nevű csapata a tanév ideje alatt benevezett a "Székelykapuk-Zöldkapuk" humanitárius, ökocivilizációs közép-európai játékba, és ezüst csapati fokozatot ért el. Ezzel megszerezte a lehetőséget arra, hogy 18 diák és 2 felkészítő tanàr részt vegyen egy hét apos horvátországi táborozáson" - az alábbiakban az iskola élménybeszámolóját közöljük.

"E hét alatt a csapat az Adriai-tenger legszebb partszakaszait fedezhette fel. A tábor Baska Vodán található, és a csapat innen indult nap mint nap felfedező útjára. A csapat a gyönyörű Makarska Riviera után a Brac sziget vad partjain járt, majd Omisban a kalózvár meghódítása után a Cetina folyó deltáját járták be motorcsónakkal. Splitben egy igazi nagy kikötővàrossal ismerkedtek meg, az óvárosban a Diocletianus császár által épített palotában barangoltak, és a velencei stílusban épített utcákat járták be. Lelki feltöltődésként meglátogatták a Boszniában lévő híres Mária-kegyhelyet, Medjugorjét, majd Mostar keleti hangulatába kóstolhattak bele.
 

Utolsó nap Baska Polje kristálytiszta vizű strandján búcsúztak az Adriától. Úgy a diákok, mint az őket elkísérő tanárok, Mitroi Timea és Sebesi Ibolya számára egy örök emléket jelent ez az egy hét. De nem csupán ez az egy hét , hisz következett egy még izgalmasabb fejezet: egy nagyon jó és tartalmas  kirándulás Győrbe, ahonnan testi-lelki feltöltődéssel gazdagodva érkezhettek haza a gyerekek augusztusban. 



 

Lássuk, hogyan is történt mindez

A zakatoló sebességgel, suhanó munkával teli nyár közepén a Bălcescu-Petőfi Általános Iskola 29 diákjával és 3 kísérő tanárával a busz Győr felé indult. A szülők otthon már az indulást megelőző napokban is aggodalommal teli szemekkel nézték gyermekük izgalmát a nyár fénypontjának beillő kirándulásra való készülődés közepette, azonban aggodalmuk, mint legtöbbször, alaptalannak bizonyult.
 

A hosszú, de kényelmes utazást a gyerekek jó hangulata és vidámsága tette kellemessé, melynek esetleges fáradalmait a 3 csillagos győri panzió otthonossága enyhítette a Mosoni-Duna partján. Másnap augusztus huszadika volt, ami maga után vonta, hogy az ünnepre hangolódás részeként a Pannonhalmi Bencés Főapátságot látogatták meg. Gyönyörű vidék, csodákkal tűzdelt panoráma és történelem minden szikla és téglarakás mögött.


 

Ebbe a történelmi tündérvilágba nyerhettek betekintést, amikor is a gyerekek az államalapításról hallhattak izgalmas előadást. Bizony látszott a szemükön, hogy a magasztosság fiatal, tiszta lelküket feltüzelte, és a magyarságtudat mellett a magyarság-érzés is gazdagodott bennük. Tudásvággyal és érdeklődéssel fordultak a százados könyvtár titkainak felderítésére is.
 

A pannonhalmi füvészkert hatalmas levendula ültetvényein legeltethették tekintetüket, majd pedig a lélegzetelállító táj varázsát vehették szemügyre a kilátó magasságából. Az apátságban felgyűlt nemzeti érzések túlfűtöttségét és a fáradságot az Achilles Aquaparkban vezették le fürdés formájában. Másnap ”krimi városnézés”, avagy detektív turizmus következett, amely segitségével Győr látványosságait és nevezetesebb helyeit járhatták be, az izgalmas kerettörténet megfejtésével pedig a kis társaság szociálisabb oldala is megdolgozás alá került. Ezt követően finom ebéd fogadta  őket, hogy aztán délután újra kifáradhassanak a városi strand csúzdáin. 



Mikor már minden földi és lelki jóból részüket kivették, a busz már figyelmeztető dübörgésével jelezte, hogy ideje indulni haza, mert a legbékésebb otthon várja mindannyiukat szeretteik körébe. Akkor azonban még nem sejtették, hogy a főváros épített csodáinak legjavát is csodálkozó és csodáló gyereksereg fogja körülrajongani a Hősök terén és a budapesti Városligetben sétálva.



Így a sok új élmény, felüdítő tudás és újraélesztett nemzeti érzések nagy kavalkádját hozták haza, hogy itt mindezt jobban megélve már az otthon biztonságában gyarapítsák maguk és közösségeik mindennapjait, és az új tanév kihívásainak erősebb lelki töltettel álljanak neki. A győri kirándulás költségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította egy európai uniós projekt által: “Járd végig!” - Határtalanul Magyarországon. Ezúton köszönjük a szervezőknek és az iskola vezetőségének."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: