2013-08-27 17:31:47• hírek • Kocsis Zoltán

Nincsenek álmatlan éjszakái, amiért nem került a Barcához

Az 12. Partiumi Magyar Napok Szatmárnémetibe hozták a legnépszerűbb magyarországi focicsapat, a Ferencváros elmúlt két évtizedének legnagyobb sztárjait. Az öregfiúk meccse után többen is rövid exkluzív interjút adtak a Szatmár.ro-nak.

Kezdjük a sort a Ferencváros rekorderével, Lipcsei Péterrel, a „kapitánnyal". 1972 március 28-án született Kazincbarcikán. 18 évesen, 1990-ben került a Ferencvároshoz és rögtön egy Újpest elleni rangadón debütált - azon, amelyen a szatmárnémeti Szenes Sándor is bemutatkozott, rögtön két góllal. Lipcsei 1995-ben került a Portóhoz, ahol remekül kezdett, ám egy súlyos sérülés gyakorlatilag kettétörte pályafutását. A kék-fehérek kétszer is kölcsönadták, előbb a szintén portugál Espinhónak, majd a Fradinak. Ezt követte két év az osztrák Salzburgnál, majd ismét a Ferencváros.

Lipcsei a Ferencvárosban 647 meccsen közel száz gólt szerzett. A Portóban 23 meccsen 6 gól, a Salzburgnál 38 meccsen két gól, a magyar válogatottban 58 meccsen egy gól a mérlege. Kitartott a Ferencváros mellett akkor is, amikor a csapatot a második osztályba száműzték és 647 meccsénél senki sem lépett többször pályára a „zöld sasokban" hivatalos tétmérkőzésen.

Hogy érzed magad Szatmárnémetiben? Milyen volt a fogadtatás? Hogy érezted magad a pályán?

Számomra mindig nagy öröm, ha Erdélyben járok. Ilyenkor nem csak a Fradit képviseljük, hanem a teljes magyar labdarúgást. Nagy szeretettel fogadtak minket Szatmárnémetiben, ami mindig jól esik. Úgy gondolom, jó meccset játszottunk, a körülmények is nagyon korrektek voltak, úgyhogy csak azt tudom mondani: örülök, hogy itt vagyok és köszönöm a szervezőknek a meghívást.

Gratulálni szeretnék a mesterhármasodhoz. Mikor lőttél utoljára három gólt egy meccsen?

Huu, az bizony jó rég volt. Ha jól számolom, pályafutásom során három-négy mesterhármast szereztem összesen. Az utolsó valamikor a 90-es évek közepe környékén lehetett.

Ha már a 90-es évek közepénél tartunk, ekkor kerültél a Portóhoz. Tényleg vitt volna a Barcelona?

Az első szezonom jól sikerült a Portóban és Bobby Robson volt az edzőm, aki a szezon végén a Barcelonához került. Jelezte, hogy vinne engem is Katalóniába, csakhogy akkor jött a sérülésem. Akkor azt mondta, nem baj, jövőre viszlek el. Decemberben még telefonon hívott bizonyos José Mourinho, aki akkor a segítője volt, hogy majd nyáron beszélünk. Hosszú kihagyás után azonban a Barcelona vezetői végül Fernando Coutót és Emmanuel Amunikét választották. Két évvel később, amikor Robson a Newcastle-hoz került, szintén jelezte, hogy igényt tartana rám. Az angoloknál viszont csak az kap munkavállalási engedélyt, aki az azt megelőző két évben a válogatott meccseinek 75%-án pályára lép. Bicskei Bertalan azonban akkor nem számított rám a válogatottban, így elesett ez a lehetőség is.

Ha már Mourinho szóba került, hadd kérdezzem meg: továbbra is tartjátok a kapcsolatot?

Persze. Havi egy-két emailt váltunk általában.

Nagyon sajnálod, hogy nem jutottál el a Barcelonához? Vannak emiatt álmatlan éjszakáid?

Nincsenek. Nézd, 16 szezont játszottam a Ferencvárosban, megdöntöttem dr. Sárosi György rekordját, ezzel én léptem pályára legtöbbször a Fradiban. Lehet, hogy több is benne volt pályafutásomban, ám én büszke vagyok arra, amit elértem.

Mit tartasz pályafutásod legnagyobb eredményének?

Nem látom, hogy egyhamar bárki megdöntené a csúcsomat vagy hogy 16 évet lehúzzon a Ferencvárosban. Örülök, hogy ez nekem megadatott és erre vagyok a legbüszkébb.

Ejtsünk néhány szót az aktuális magyar labdarúgásról. Mit szólsz a magyar csapatok gyászos európai leszerepléséhez?

Erre nem számítottam, mint ahogy sokan mások sem. Egyszerűen szégyen, hogy mind a négy csapat kiesett két kör után. Sokan próbálták már megmagyarázni, erről mi is reggelig beszélgethetnénk.

Szerinted a Ferencváros hány éven belül juthat be ismét a BL-csoportkörébe?

Először is meg kell nyerni a bajnokságot. Idén erre szerintem minden esélyünk meg van. Úgy gondolom, hogy a Fradi, a Győr és a Videoton között dőlhet el a bajnoki cím sorsa. Ezt követően szükség lenne még 2-3 komoly igazolásra ahhoz, hogy elérjük a BL-csoportkört.

Jelenleg a Fradi második csapatának edzője vagy, ahol sok fiatallal dolgozol együtt. Mit gondolsz, mi lehet az oka annak, hogy az NB1 csapataiban ilyen sok a légiós és kevés a magyar fiatal?

Ez is egy olyan téma, amiről reggelig lehetne beszélni. Ami viszont tény, az elmúlt két-három évben olyan fiatalok kerültek fel a felnőtt csapatba a kezeim közül, mint Jova Levente, Sváb Dániel, Holman Dávid vagy Birtalan János. Tehetségek tehát vannak, még ha nem is olyan sok. Tőlük és persze az edzőtől, a Fradi esetében Ricardo Moniztól függ, hogy tudnak-e élni az adódó lehetőségekkel.

Ha már a fiatalokról van szó, lesz-e Lipcsei-dinasztia a Ferencvárosban?

Nagyobbik fiamnak, Péternek egy súlyos sérülés miatt abba kellett hagynia a focit. Krisztián viszont a Fradi U16-os csapatának tagja. Középső védőként játszik és a következő egy-két évben dőlhet el, lesz-e belőle komoly labdarúgó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: