2012-05-31 16:22:33• hírek • Szatmar.ro

Horváth: Coica nem állapodott meg a romákkal

Dorel Coica polgármester-jelölt szerdán a tőle megszokott nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy választási megállapodást kötött a romák érdekvédelmi szervezetével és hogy hétezer roma őt támogatja. A hírt  értetlenkedve fogadta Horváth Ignác, a Szatmár Megyei Pro-Europa Roma Párt elnöke. Az érdekvédelmi szervezet elnöke elmondta, őket senki sem kereste meg és nem is kötöttek megállapodást egyetlen párttal sem. "Coica Úr és díszes társasága méltánytalanul viselkedik a roma közösséggel szemben", jelentette ki. Az alábbiakban módosítás nélkül közöljük Horváth Ignác teljes közleményét.

A Szatmár megyei romák nevében határozottan kijelentem, hogy a június 10-i választások kapcsán Coica úr minket nem keresett meg, így az elmúlt napokban bejelentett együttműködésnek részünkről nincs alapja. Nem tudom, hogy kikkel és mit tárgyalt, azonban jelenleg a mi közösségünket képviselő, parlamentáris eszközökkel is a romák érdekeit védő szervezet az a Pro- Europa Roma Párt.

Pártunk, a rendszerváltás óta, a demokrácia eszközeivel azon dolgozik, hogy a roma integráció minél hatékonyabban megvalósuljon Romániában. Több európai uniós projekt lebonyolítása által a romák legfontosabb érdekvédő szervezetévé váltunk. Aki azt mondja, hogy szervezetünk nem tett semmit a romákért, az hazudik. Felkérem Coica urat, hogy határolódjon el az ilyen kijelentésektől, egyébként ő maga is a hazugság csapdájába esik. Ez a régi rendszerből ismert ferdítés és a közvéleményt manipuláló tájékoztatás, „aki nincs velünk, az ellenünk van" típusú megközelítés a romák által olyan keservesen megélt kommunizmus idejére emlékeztet bennünket. Nem hiszem, hogy 2012-ben erről kell nyilatkoznom, és felkérem Önt és díszes társaságát, hogy ne hozza vissza közénk a megfélemlítés praktikáit.

A roma közösség is önállóan gondolkodó kisebbség ebben az országban, nem lehet vasököllel megoldani a problémáinkat. Amennyiben úgy gondolják, hogy nem elég hatékony a tevékenységünk, kérem látogassanak el a http://www.partidaromilor.ro weboldalra, és bizonyosodjanak meg arról, hogy mikor roma közösségről beszélnek, megkerülhetetlen az, hogy a mi érdekvédelmi szervezetünket is megkeressék. Felelőtlenség velünk szemben azt nyilatkozni, hogy a roma szervezetek önt támogatják, ami nem méltó egy polgármester-jelölthöz. Hogy akar ön így minden szatmári lakos, kisebbség és többség, polgármestere lenni?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: