2019-03-25 10:02:40• hírek • Közlemény

Honismereti kerékpártúrát szervezett az EKE Nagykároly környékén

A hétvégén került sor a következő kerékpáros rendezvényre az Erdélyi Kárpát Egyesület szervezésében. Ezúttal a Nagykároly környéki látnivalókat vették célba. A kirándulásról a résztvevők személyes beszámolóját olvashatják az alábbiakban:

"Több irányból érkeztünk a nagykárolyi Kaufland parkolóba, ahonnan a túra indult. Voltak résztvevők Nagykárolyból és környékéről, Kaplonyból, Nagybányáról, Nagyváradról, Fehérgyarmatról, Nyíregyházáról és Szatmárról. Legtöbben autóval hoztuk a kerékpárokat. Néhányan Szatmárról biciklivel jöttek, sőt vissza is azzal mentek.

 

 

Szinte megtöltöttük a parkolót, annyian voltunk, szám szerint 87-en. A szervezők elmondták, hogy figyeljünk egymásra és tartsuk be a szabályokat, mivel megyei utakon, illetve egy rövid szakaszon országúton is fogunk haladni.

 

Első állomásunk Kaplonyban volt, ahol a ferences templomot néztük meg, valamint a Károlyi-kriptát, a Károlyi család temetkezési helyét. Innen Kálmándon és Csanáloson keresztül érkeztünk meg Mezőfényre. Mezőfényen bemutatták nekünk a helyi templomot, majd onnan átsétáltunk a kultúrházhoz, ahol már vártak minket helyiek a finom sváb ételkülönlegességgel, a strudlival.

 

 

Szerencsére bőven jutott mindenkinek, sőt még hazavinni is lehetett az ízletes krumplis és lekváros strudliból. Miután jól belakmároztunk, megnéztük a helyi sváb tájházat és malom múzeumot, ahol sok érdekességet láthattunk.

 

Következett Bere település, ahol egy középkori templomot és benne egy nagyon régi megmaradt freskót, majd Csomaköz szépen felújított gótikus templomát csodálhattuk meg. A csomaközi templomban, melyet pályázat révén újítottak fel, egy kripta is található. Mindkét, jelenleg református templomot, Hágó Nándor, a nagykárolyi kastély régésze mutatott be.

 

 

Szaniszlón keresztül jutottunk el Mezőpetribe, ahol a helyi polgármester fogadott, aki az itteni sváb tájházat mutatta meg nekünk, majd innen a szépen kivitelezett élményparknál készült el a lépcsős csoportkép, valamint itt fogyasztottuk el maradék uzsonnánkat.

 

Utolsó megállónk a mezőteremi horgásztónál volt, ahol még egy jót pihentünk és hidratáltunk a helyi kempingnél. Innen már megállás nélkül mentünk Károlyig, ahonnan mindenki útnak indult haza, búcsúzkodás után.

 

 

A 87 résztvevő közül különösen ügyesek voltak a gyermekek, volt aki 6 évesen teljesítette a távot. Külön dicséretet érdemel ő és az anyukája biciklijén utazó 2,5 éves kislány is, aki szintén jól viselte az utazást.

 

Összesen 65 kilométer volt a táv, változatos terepen, de főleg aszfalton. Végig gyönyörű napsütés kísérte utunkat és mindenki szerencsésen és épségben érkezett vissza Nagykárolyba. Érdekes volt kipróbálni Csilla és Zoli tandem biciklijét is.

 

 

Köszönjük szépen a főszervezőnek, Koncz Gézának, hogy vezette és megszervezte ezt a sok látnivalóban gazdag, jó hangulatú, nem túl megerőltető, első igazi tavaszi biciklitúrát! A segéd túravezetőknek, Botinak és Gábornak, hogy vigyáztak ránk és segítettek, ha szükséges volt. Valamint mindenkinek, hogy jelenlétével emelte a rendezvény színvonalát és hangulatát!

 

Jó pihenést és további sikeres kerékpáros kimozdulásokat kívánok! Katalin"

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: