2010-06-14 18:35:00• hírek • Szatmar.ro

Honda-motorral robogott Japán

A szamurájok óriási meglepetésre egy góllal legyőzték Kamerunt.

Hollandia Dánia elleni győzelmével a papírformának megfelelően debütált a világbajnokságon az E csoport. Nem sokat váratott magára aztán a meglepetés sem: Japán, a torna eddigi legnagyobb szenzációját okozva, legyőzte Kamerunt.

A két szövetségi kapitány két komoly meglepetést okozott már a meccs előtt: a japán csapat kezdőjéből kimaradt ugyanis a legenda, Nakamura Sunzuke. Ennél is nagyobb szenzációt keltett Paul le Guen, aki a kameruni kapuba nem a legjobb afrikai kapusnak tartott, az Espanyolban védő Kamenit állította. És még csak nem is a francia Valenciennes-ben légióskodó Guy Assembe kapott lehetőséget, hanem az európai szurkolók számára szinte teljesen ismeretlen, veterán Souleymanou Hamidou. Az más kérdés, hogy nem a török Kayserispor lassan 37 esztendős portásán múlott a csapat veresége.

Annak ellenére, hogy Webo a nyolcadik percben komoly zavart okozott a japán kapu előtt, erős túlzás lenne azt állítani, hogy viharosan kezdtek a csapatok. Mindkét gárda nagyobb hangsúlyt fektetett a védekezésre, és az elmúlt napokban már megtapasztalt „csak nehogy kikapjunk az első meccsen" logika alapján rúgták a Jabulanit a fiúk. Így hát a mezőnybeli nagy daráláson kívül sok minden nem történt, egész a 37. percig, amikor Enoh vette célba a japán kaput, ám ez nagy gondot nem okozott Kavasima kapusnak. Egy perccel később pedig robbant a bomba, immár a másik kapu előtt: két, eddig is rendkívül aktív európai légiós dolgozott össze, Japán pedig megszerezte a vezetést. Macui adott be jobbról, a kameruni védők fölött átszállt a labda, a hosszún Honda egyedül érkezett és közelről higgadtan büntetett.

A második félidő elején úgy tűnt, Kamerun eltökélt a gyors egyenlítés mellett: Eto'o villantotta meg klasszisát, egy szóló után Choupo-Moting elé tálalt, de a Nürnberg légiósa kapu mellé csavart. Néhány perccel később az egykori német utánpótlás-válogatott próbálkozott még egy vérszegény lövéssel, ezzel azonban véget értek a kameruni „rohamok". A nyugat-afrikai csapat „szelídített oroszlánokként" ívelgettek, lődösték a labdát a japán tizenhatos felé, ám az ázsiaiak rendkívül szervezetten védekeztek. Kamerun játékából hiányzott az élképzelés és a gyorsaság, míg Japán megelégedett az eredmény tartásával. Nem csoda hát, hogy ellaposodott a játék, amely csak az utolsó tíz percre élénkült meg. A 82. percben Hasebe lövését hárította Hamidou, a kipattanóra azonban Okazaki érkezett, aki a kapufát találta telibe. Négy perccel később egyenlített Kamerun, már ami a kapufákat illeti: Mbia szánta rá magát lövésre, jó 25-27 méteres bombája a pipa környékén csattant.

Japán ezzel megszerezte első világbajnoki győzelmét Ázsián kívül és immár reálisan gondolkodhat a továbbjutáson (persze, ehhez a dánoknak is lesz némi szavuk). Kamerun ezzel szemben igen nehéz helyzetbe került, ha tovább akar lépni, bizony Hollandiát kell megtépáznia, amely feladat, a hétfői teljesítmények láttán, nem ígérkezik könnyűnek.

Japán - Kamerun 1-0
gól:
Honda (38.)
Japán: Kavasima - Komano, Nakazava, Tulio, Nagatomo - Abe - Endo, Haszebe (Inamoto, 88.), Honda, Matszuji (Okazaki, 69.) - Okubo (Jano, 82.)
Kamerun: Souleymanou - Assou-Ekotto, Bassong, Nkoulou, Mbia - Matip (Emana, 63.), Makoun (Geremi, 75.), Enoh - Eto,o , Webo, Choupo-Moting (Idrissou, 75.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: