2010-06-24 23:41:00• hírek • Kocsis Zoltán

Honda elintézte Dániát

A középpályás egy óriás góllal és egy pazar passzal juttatta tovább az ázsiaiakat.

A E csoport utolsó fordulóját Hollandia már biztos továbbjutóként, Kamerun pedig biztos kiesőként kezdte, így ezen a találkozón már csak a presztízs volt a tét. Nem úgy a másik összecsapáson, ahol Japán és Dánia igazi döntőt vívott egymással. A mérleg nyelvét, akárcsak a Kamerun elleni első találkozón, Honda jelentette.

Az összecsapás előtt mindkét csapat támadófocit ígért, ennek meglelően az első negyed órában előbb Macui, majd Hasebe hagyott ki egy-egy nagy helyzetet, a másik kapu előtt pedig Tomasson tévesztette el néhány centivel a célt. A remek kezdésre a pontot egy pazar szabadrúgásgól tette fel, más kérdés, hogy ennek a dánok annyira nem örültek: Honda 25-27 méterről, kicsit jobbról fantasztikus gól ragasztott Sörensen kapujának jobb oldalába. A gólra Tomasson válaszolt egy helyzettel, majd újabb csapás érte a vikingeket: ismét szabadrúgáshoz jutottak a szamurájok. Ezúttal azonban nem Honda, hanem Endo lőtt, a labda közelebb is volt a kaputól, mindez azonban nem akadályozta meg a Jabulanit abban, hogy ismét Sörensen kapujában kössön ki.

Az ázsiai csapat nagy napja volt ez, Okada Takesi fiai remekül játszottak: rengeteget szaladtak, sokat, gyorsan és pontosan járatták a labdát, Macui és Honda is remek napot fogott ki, ráadásul hátul is állták a dánok beadásait. Mezőnyben Dánia sem teljesített rosszul, szépen passzolgatott, ám a nagyon jól záró japán védelmet nem tudták feltörni, így Kavasima kapujához nem tudtak közel kerülni. A szünet után azonban ez némileg megváltozott, Kahlenberg, Tomasson és Eriksen azonban pontatlannak bizonyult. A skandinávoknak ráadásul szerencséjük sem volt, a 79. percben Larsen pazar, 18 méteres lövése után ugyanis a felső lécen csattant a laszti. Egy perccel később azonban nem várt helyről kaptak segítséget az európaiak: Hasebe lökte meg Aggert, aki nagyot homorított, a játékvezető pedig a büntetőpontra mutatott. Podolski és Villa után Tomasson is hibázott, ám a Kavasimáról kijövő labdát mégis bevarrta.

További két gólra lett volna szükségük a dinamitoknak, ám nem tudtak nyomást gyakorolni a japán kapura, olyannyira, hogy az ázsiaiak visszaállították a két gólos különbséget: a torna eddigi egyik legnagyobb csillaga, Honda egy fantasztikus csellel verte át a dán védelmet, majd rendkívül önzetlenül Okazakihoz passzolt, aki begurította a labdát az üres kapuba.


Honda a torna egyik legnagyobb sztárja eddig
Honda a torna egyik legnagyobb sztárja eddig


A másik meccsen, a tulajdonképpeni tét hiánya ellenére mindkét csapat komoly célokért küzdött: Hollandia szerette volna 100%-san abszolválni a csoportkört, míg Kamerun nem akart pont nélkül távozni. Jó iramú, lüktető első félidőt produkált a két gárda, amelyben Chedjou és Eto'o révén az afrikaiak jegyezték az első és az utolsó helyzetet, ám közben van Persie, Sneijder és Kuyt sem tétlenkedett. Olyannyira nem, hogy nem csak ziccerig, hanem gólig is eljutottak: a 36. percben van Persie van der Vaarttal játszott össze, a visszakapott labdát az Arsenal csatára Hamidou kapujába vágta.

A második játékrész nyugodtabban kezdődött, húsz percet kellett várni, hogy kissé megélénküljön. Ekkor előbb Makoun tesztelte közelről Stekelenburgot, majd van der Vaart blokkolta kézzel Geremi szabadrúgását, a megítélt büntetőt pedig Eto'o értékesítette. De Jong néhány perccel később közel állt ahhoz, hogy visszaszerezze a vezetést Hollandiának, ezt végül Huntelaar tette meg a 83. minutumban. Igaz, a legnagyobb érdem a sérülése után ezen a találkozón visszatérő Robbené volt, akinek lövése a jobb oldali kapufán csattant, majd a labda a Milan csatára elé került, akinek nem volt más dolga, mint hét méterről az üres kapuba passzolni.


Van Persie törte meg  a jeget Kamerun ellen
Van Persie törte meg  a jeget Kamerun ellen


Hollandia tehát kilenc ponttal (és kapott akciógól nélkül) jutott tovább, a nyolcaddöntőben Szlovákia vár rá. A „narancsokat" a hat pontos Japán követi, rájuk Paraguay vár a következő fordulóban, míg a három egységet begyűjtő Dániára valamint a pont nélkül záró Kamerunra a haza felé tartó repülőgép.

Japán - Dánia 3-1
gólok:
Honda (17.), Endo (30.), Okazaki (87.), illetve Tomasson (80.)
Japán: Kavasima - Abe, Nakazava, Tulio, Komano - Nagatomo, Okubo (Konno, 88.), Endo (Inamoto, 91.), Haszebe, Macui (Okazaki, 74.) - Honda
Dánia: Sörensen - S. Poulsen, Agger, Kröldrup (Larsen, 56.), Jacobsen, Rommedahl - C. Poulsen, Jörgensen (J. Poulsen, 34.), Kahlenberg (Eriksen, 63.) - Tomasson, Bendtner

Hollandia - Kamerun 2-1
gólok:
van Persie (36.), Huntelaar (83.), illetve Eto'o (66., 11-es)
Hollandia: Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - de Jong, van Bommel - Kuyt (Elia, 66.), Sneijder, van der Vaart (Robben, 73.) - van Persie (Huntelaar, 59.)
Kamerun:
Souleymanou - Geremi, Mbia, Nkoulou (R. Song, 73.), Assou-Ekotto - Makoun, Chedjou, Nguemo,  Bong (Aboubakar, 56.) - Eto,o, Moting (Idrissou, 72.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: