2011-02-01 10:39:35• hírek • Póti Orsolya

Hónapról hónapra nő az adósok száma

Az országban hónapról hónapra nő azok száma, akik nem fizetnek egészségbiztosítási járulékot. Szatmár megyében közel ezer személy adósa a biztosítónak - tudtuk meg Rodica Popdantól, az Egészségbiztosítási Pénztár vezetőjétől.

Az utóbbi hónapban végzett felmérések szerint a 2010 decemberében regisztrált 8.985 szabadfoglalkozású személy közül mintegy 834 személy nem fizette be az egészségbiztosítási járulékot. Mint kiderült sokan már öt éve nem fizettek a pénztárnak. Ennek köszönhetően Szatmár megye adóssága elérte a 1.224.000 lejt. - tájékoztatta hírportálunkat Rodica Popdan, a pénztár igazgatója.

A biztosítást, illetve a tartozást jó ha minél előbb befizetik, ugyanis az adósság naponta nő a büntetés és a késedelmi kamat miatt. 2010 júliusa óta a késedelmi kamat naponta 0,05 százalék, a büntetés pedig 5-15 százalék, attól függően, hogy ki mennyivel haladta meg a befizetési határidőt.

Sokan azért nem fizetik ki az egészségbiztosítást, mert arra hivatkoznak, hogy nem voltak betegek és nem jártak orvosnál, vagy egyszerűen csak azért nem fizetnek járulékot, mert nem értenek egyet a hazánkba működő egészségbiztosítási rendszerrel. Azonban vannak olyanok is, akik tapasztalathiány miatt nem fizetnek: egyszerűen elfeledkeznek erről.

Az ingyenes alapcsomag igénybevételére minden állampolgár jogosult, ugyanis a fertőző betegeket és a sürgős eseteket törvény szerint biztosítás hiányában is el kell látniuk. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a három napon túli kórházban való bennfekvés kezelési költségeit a - biztosítás hiányában lévő - betegnek kell állnia. A kezelés napi átlagköltsége pedig meghaladhatja a 200 lejt is.

Popdantól megtudtuk, hogy azokat, akik tartoznak hivatalosan is felszólítják hátralékuk kifizetésére, azonban ha nem törlesztik azt egy bizonyos határidő lejártáig, akkor kényszervégrehajtásra is sor kerülhet.  Az adósok listája, mely havonta frissül a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár honlapján is megtalálható.


Hónapról hónapra nő az adósok száma
Hónapról hónapra nő az adósok száma


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: