2020-07-03 14:07:57• hírek • Bede Emőke

Homokbányáknál tartottak ellenőrzést

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság az elmúlt időszakban Kolozs, Máramaros, Szatmár és Beszterce-Naszód megyei homokbányáknál tartott ellenőrzést, melyek során vízgazdálkodási szempontból vizsgálták meg az egységek működését – derül ki a hatóság legfrissebb közleményéből.

Az elvégzett ellenőrzések nyomán, a 107/1996-os vízügyi törvény rendelkezéseinek megfelelően kilenc figyelmeztetést és nyolc pénzbírságot szabtak ki, összesen 475 000 lej összegben. Ezen felül felkérték az illetékes hatóságokat, hogy két cég ellen indítsanak büntetőjogi eljárást, mert illegális kitermelést folytatnak. A leggyakrabban tapasztalt mulasztások közül a vízügyi igazgatóság kiemelte azon eseteket, amikor a vizsgált cégek az engedélyezett terület határain túl is folytatták a kitermelési munkát, nem tartották be a tevékenység szabályzati előírásában foglaltakat, vagy akár egyáltalán nem is rendelkeztek ilyen szabályzattal.


Ervin Molnar, a Román Vízügyi Igazgatóság vezetője az ügy kapcsán azt kérte, országos szinten is fokozzák az ellenőrzéseket. Mint elmondta, több mint 800 kitermelési engedélyt tartanak számon az országban, ám ezeknek mindössze csak 10 százalékához tartozik vízgazdálkodási engedély is. Ugyanakkor Molnar azt is kifejtette, a környezetvédelmi gárdával és az Országos Ásványkinhatósággal együttműködve további vizsgálatokat fognak szervezni az illegális kitermelések felszámolása érdekében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: