2013-04-15 17:59:34• hírek • Szatmár.ro

Holokauszt-megemlékezés az Ács Alajos stúdióban

A megemlékezést a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata szervezi, társszervező a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség.

Számozott örökkévalóság címmel a Holokauszt szatmári áldozatairól emlékezik meg az Északi Színház Harag György Társulata. 2013. április 16. a Holokauszt magyar áldozatainak emléknapja, amely alkalmából hagyományteremtő szándékkal idén először szervez megemlékezést a szatmári magyar társulat.

„A tenger fövénye, az eső csöppjei és az örökkévalóság napjai - ki számlálhatja meg?" (Jésua ben Szirach) mottójú egész délutános programsorozat 16:30-kor zsinagógalátogatással kezdődik, amely során a Várdomb (Decebal) utcai zsinagógát szakszerű idegenvezetés mellett tekinthetik meg az érdeklődők. A látogatás a Szatmárnémeti Zsidó Hitközség jóvoltából jön létre.

Az emléknap 17:00-kor folytatódik az Északi Színház Ács Alajos Stúdiótermében. A szervezők a Holokauszt színész áldozatairól emlékeznek meg, és tisztelegnek a holokauszt-túlélő társulatalapítók emléke előtt. Az est során közreműködik Bessenyei István színész, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, Kovács Éva Poór Lili-díjas színésznő, örökös tag és Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat dramaturgja.

„Nagyon fontos lépésnek érezzük ezt a mostani megemlékezést, amelyet hagyományteremtő alkalomnak szánunk. A színház sohasem szakítható ki saját korából, történelmi kontextusából, ezért kézenfekvőnek tűnik, és különösen hasznos lehet saját identitásunk, önmeghatározásunk szempontjából is, ha a nagy történelmi tragédiákhoz, de akár más eseményekhez is saját, lokális és színházi hagyományainkon keresztül közelítünk. Az, hogy a megemlékezést most tartjuk, és nem a nemzetközi világnap alkalmából, külön is üzenetértékű. Azt az alapvető üzenetet kívánjuk átadni ezáltal is, hogy a Holokauszt nem »zsidó magánügy«, ahogy némelyek gondolják, hanem közös tragédiánk, saját történelmünk része, amelynek ott a helye a legszomorúbb magyar történelmi sorscsapások sorában: Mohács, Trianon, vagy éppen a Don kanyar mellett. A Holokauszt alatt magyar zsidók százezreit irtották ki vagy hurcolták meg, köztük az erdélyi magyar színházi kultúra olyan kiemelkedő alkotóit is, mint Harag György, Kovács György, Erdős Imre Pál, Nádai István, Vándor András és sokan mások. A szerencsésebbeknek is, mint például Janovics Jenőnek, a bujdosás és a megaláztatás jutott osztályrészéül. Nem a számok, hanem az emberek Holokausztjára kívánjuk felhívni a figyelmet, arra, hogy mindaz, ami történt emberekkel, emberi sorsokkal történt, köztük olyan művészekével is, akik a század legnagyobb magyar alkotói közé tartoztak" - fogalmazott Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat szóvivője, aki arról is beszámolt, hogy a társulat tervei szerint a jövőben több olyan eseményt kívánnak megszervezni, amely a színházon keresztül közelíti meg történelmünket. A közeljövőben például olyan előadássorozatot terveznek, amely a kommunista diktatúra időszakának erdélyi magyar színjátszásáról és színészképzéséről adna közelebbi képet, meghívott neves vendégelőadók közreműködésével.

A megemlékezést tudományos előadások követik. 17:30-tól Csirák Csaba színház- és helytörténész előadást tart a zsidóüldöztetés szatmári magyar színházi kultúrában éreztetett hatásairól, illetve a zsidó származású szatmári színházi emberek szerepéről a város színjátszásában. Tudományos esszéjének címe Zsidók a szatmárnémeti színjátszásért.

18:00 órától dr. Végh Balázs Béla irodalomtörténész, egyetemi tanár a zsidó származású szatmári magyar irodalmárokról tart előadást Írósors-zsidósors Szatmárban, a modernség korában címmel.

18:40-kor az áldozatok emlékére az Ács Alajos Stúdió előtt gyertyát gyújtanak a résztvevők.

A szervezők minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak, a belépés valamennyi programpontra ingyenes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: