2009-10-08 15:57:11• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Holokauszt-emlékművet avattak

A holokauszt romániai áldozatainak tiszteletére emelt emlékművet avatott fel csütörtökön Bukarestben Traian Basescu román államfő, aki felszólalásában a korabeli román államnak a romániai zsidók és a romák kiirtásában játszott szerepéről is beszélt.

Az államfő kijelentette, hogy 1940 és 1944 között a romániai zsidó és roma közösség elleni gyilkosságok és visszaélések elkövetéséért a román állam akkori vezetőségét terheli a felelősség, akárcsak mindazokat, akik hallgattak, és nem szálltak szembe e szörnyű tettekkel. Az államfő Ion Antonescu tábornoknak, Románia akkori miniszterelnökének a szerepét külön is kiemelte.

Az államfő szerint a holokauszt felelevenítése mindig megrendítő erejű, hiszen semmi sem lehet abszurdabb, embertelenebb és felfoghatatlanabb, mint a megöltek, a deportáltak és az elűzöttek halála és szenvedése. Kijelentette: bármilyen nagy tisztelettel is adóznak előttük a mai szabad és demokratikus társadalmakban élők, az akkori idők ártatlan áldozatainak szenvedése semmihez sem mérhető.

Basescu szerint az áldozatok emléke arra kötelezi Romániát, hogy megismerje, vállalja múltját, és továbbadja a történelmi igazságot a következő nemzedékeknek. Hozzátette: az emlékmű felavatásával a román állam és társadalom elkötelezi magát saját múltjának vállalása mellett.


Holokausz-emlékművet avattak
Holokausz-emlékművet avattak


Az államfő szerint kötelező megemlékezni azokról, akik 1940-ben a kelet-romániai dorohoi-i és galati-i, valamint az 1941-es bukaresti és jászvásári pogromban vesztették életüket. A román államfő lerótta kegyeletét a Besszarábiából (ma a Moldovai Köztársasághoz tartozó terület - a tud.) és az észak-kelet-romániai Bukovinából a Dnyeszteren túli területre deportált zsidók és romák emléke előtt. Hozzátette: meg kell emlékezni az 1944-ben a magyar hatóságok által Észak-Erdélyből elhurcolt zsidókról is.

Románia hosszú hallgatás után elismerte, hogy annak idején része volt  a zsidóság irtásában, 2003-ban vizsgálóbizottságot állított fel a romániai holokauszt körülményeinek tisztázására. A Nobel-békedíjas Elie Wiesel vezette bizottság megállapította, hogy az 1940 és 1944 között román irányítás alatt álló területen mintegy 270 ezer román és ukrán zsidót gyilkoltak meg. Az emlékmű felállítását is ez a bizottság javasolta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: