2012-02-25 15:25:47• hírek • MTI

Hollywood egyik utolsó dívája 80 éves lenne

Február 27-én lenne 80 éves Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:

Londonban jött a világra, szülei 1939-ben költöztek vissza Los Angelesbe. A feltűnően szép, ibolyakék szemű lány tízévesen kapta első filmszerepét, vele együtt egy 18 éves szerződést, így a nézők szeme láttára nőtt fel. Az óriás című 1956-os filmben James Dean volt partnere, és egy év múlva jelölték az Oscar-díjra.

Ekkoriban már mozgalmas magánélete is izgalomban tartotta a közönséget. Taylor tizenhét évesen ment férjhez a hotellánc-örökös Nicky Hiltonhoz, akitől egy év múlva elvált, hogy az idősödő pályatárs Michael Wildingnek nyújtsa kezét. Őt Mike Todd producer kedvéért hagyta ott 1957-ben, aki egy év múlva repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett. Ez lett a színésznő egyetlen házassága, amely nem válással végződött, és később Toddot három szerelme egyikének nevezte (a másik kettő Richard Burton és a gyémánt ékszer volt). A közönség részvétét és szimpátiáját negyedik házasságával vesztette el, mivel férje, Eddie Fisher énekes viszonyuk kezdetén még nős ember volt.

A Taylorról kialakult képpel egybevágott a Macska a forró bádogtetőn című filmben a frusztrált Maggie szerepe. Bár rászolgált volna, "erkölcstelen magánélete" miatt lemaradt az Oscar-díjról, a kitüntetést 1960-ban a Modern kaméliás hölgy című filmért kapta meg. Azt még ő is elismerte, hogy nem ez volt a legjobb alakítása, a díjat kárpótlásnak tekintette, amiért a gála idején betegsége miatt halálhírét keltették.
1960-ban a híres-hírhedt Kleopátra főszerepéért első színésznőként kapott egymillió dollárnál nagyobb gázsit. Minden idők legköltségesebb filmje soha nem hozta vissza a ráköltött pénzt, pedig a producerek legalább a reklámköltségen takarékoskodhattak: a Taylor és Richard Burton között a forgatás során szövődött románcról minden újság címlapon számolt be.

A két színész 1964-ben kötött házasságot. Tizenegy filmben szerepeltek együtt, a Nem félünk a farkastól címűért kapta Taylor második Oscar-díját. Hitelesen alakították férjével a folyton marakodó házaspárt, hiszen a való életben is se veled-se nélküled kapcsolat fűzte őket össze. Egyszer el is váltak, majd ismét egybekeltek, de ekkor már egy évig sem bírták együtt. Taylor ezután még kétszer ment férjhez és még kétszer vált el, utoljára 1996-ban.
Taylor a nyolcvanas évektől kevesebbet szerepelt a filmvásznon, a lapok alkohol- és kábítószer-függőségéről, súlyproblémáiról, betegségeiről cikkeztek. A filmezéstől 2003-ban vonult végleg vissza, háta mögött hetven filmmel. Színésznőként mindig abszolút profiként viselkedett, a forgatáson időben megjelent, szerepét tudta, ritkán kellett miatta jelenetet ismételni.

Elizabeth Taylor - 80 éves lenne


Az alig 154 centi magas Taylor híresen vonzódott az ékszerekhez és a szerencsejátékokhoz, de megengedhette magának. Azon kevés nő közé tartozott, aki saját erejéből lett dollármilliárdos: nevével luxuscikkeket forgalmaztak és az ingatlanügyekhez is volt érzéke. Hatvanadik születésnapját - potom 150 ezer dollárért - Disneylandben ünnepelte, hagyatéka egy részét tavaly 150 millió dollárért árverezték el.

A sokat jótékonykodó Taylor, aki főként az AIDS megelőzésére és gyógyítására ajánlott fel nagy összegeket, megkapta a humanitárius Oscar-díjat, Nagy-Britanniában - lévén születése révén brit állampolgár is - a lovagi címnek megfelelő "dame" rangra emelték. Élete végén sokat betegeskedett, végül tolószékbe kényszerült. Minden idők egyik legnagyobb filmcsillaga 2011. március 23-án hunyt el. Egyszer azt mondta, sírjára ezt véssék: Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: