2013-07-16 10:13:41• hírek • MTI

Hollandiából loptak festményt

A fotó illusztráció
A fotó illusztráció

Vádat emelt a rotterdami műcsarnokban tavaly elkövetett festménylopás miatt hat román állampolgár ellen a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni romániai ügyészség (DIICOT).

Az intézmény honlapján hétfőn közzétett közlemény szerint a hat vádlott közül egy szökésben van, egy pedig szabadlábon védekezhet. A DIICOT szerint "alapos a gyanúja" annak, hogy a szökésben levő vádlott két vizsgálati fogságban levő társával bűnözői csoportot hozott létre a nagy értékű képek ellopására. Egy vádlottat a festmények értékesítési kísérletében való részvétellel, egyet a képek rejtegetésével, egyet pedig a bűncselekmény eltitkolásával vádol az ügyészség.

Az ügyészségi közlemény szerint a román bűnözői csoport tagjai 2012. október 15-éről 16-ára virradóra behatoltak a rotterdami Kunsthalba, ahonnan hét nagy értékű festménnyel, köztük Picasso, Matisse, Monet és Gauguin műveivel távoztak. A festmények 18 millió euróra voltak biztosítva.

A vélt elkövetők közül januárban letartóztattak kettőt, az ellopott képek nem kerültek elő. Korábban a román sajtó arról cikkezett, hogy a tolvajok feltételezhetően elégették azokat. A Mediafax hírügynökség május végén ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy az egyik vádlott édesanyja lakásában (aki szintén a vádlottak között van) egy elégetett festmény maradványaira bukkantak.

A szakértők csupán azt nem tudták megállapítani, hogy a hamuban talált másfél évszázados festéknyomok valamely képnek, vagy egy képkeretnek a maradványai.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: