2010-07-02 18:40:34• hírek • Kocsis Zoltán

Hollandia visszavágott, Brazília kiesett

Sneijder kiejtette Brazíliát
Sneijder kiejtette Brazíliát

Az oranje Sneijder révén fordított az arrogáns brazilok ellen.

Kezdetnek nem rossz, gondolhattuk, amikor kiderült, hogy a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság első negyeddöntőjét Hollandia és Brazília vívja. Kezdetnek nem rossz, mondhatjuk a találkozó után, kivéve persze a brazil szurkolókat, mivel Sneijder vezetésével Hollandia legyőzte az egyik (örök) nagy esélyest.

Érdekes módon kezdődött a találkozó: az első másfél percben előbb Robben, majd van Bommel „szimulált össze" egy-egy szabadrúgást a pálya közepén, az egyértelműen téves ítélet ellen viszont a brazilok elképesztő vehemenciával tiltakoztak, Robinho majd leüvöltötte a játékvezető fejét. Ebből kitűnt, hogy a brazilok, vélhetően a nagy nyomás és a motiváltság miatt (is) nagyon idegesek, a hollandok pedig megpróbáltak erre játszani.

Ez az idegesség azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a 10. percben megszerezzék a vezetést: Felipe Melo ugratta ki zseniálisan Robinhót, aki a találkozó első helyzetét gólra is váltotta. Bár a következő támadás végén Hollandia, pontosabban Kuyt, akár ki is egyenlíthetett volna, az európaiak összességében nem találták a játékukat. Sőt sokszor a labdát sem. Brazília minden különösebb nehézség nélkül távol tudta tartani az ellenfelet Julio Cesar kapujától, sőt, továbbra is ők voltak veszélyesebbek: előbb Alves cselei után a berobbanó Juan lőtt a kapu fölé, majd Kaka csavarását Stekelenburg védte bravúrral, végül Maicon tesztelte az oldalhálót. Eközben Hollandia egy távoli Sneijder féle szabadrúgáson kívül mást nem tudott felmutatni, mivel mint a nevezett játékost, mind Robbent kivették a dél-amerikaiak a játékból, van Persie pedig vissza kellett lépjen, ha labdához akart érni.

A második félidő elején sem tűnt úgy, hogy sokat változna a játék képe, van Marwijck fiai viszont egy érdekes dolgot találtak ki: többször is hárman (Robben, van Persie és Kuyt) egyszerre próbálták feltörni a brazil védelem bal oldalát. És Hollandia egyenlítő találata is abból az irányból érkezett, igaz, ehhez a legkevesebb köze az európaiaknak volt. Mert bár Sneijder beadása remek volt, arról ő nem tehetett, hogy Felipe Melo megcsúsztatta a rosszul kimozduló Julio Cesar elől a labdát, ami így a hálóban kötött ki.

Két perccel később ugyan Kaka újabb fineszes lövése csak centikkel kerülte el a holland kaput, ám ettől tény: Hollandia vérszemet kapott és átvette a játék irányítását. Sőt, a 68. percben a vezetést is, amihez az oly sokat dicsért brazil védelem ismét csak asszisztált: egy jobb oldali szöglet után Kuyt csúsztatott, Sneijdernek középen szinte fel sem kellett ugrania. Hat perccel később újabb csapás érte a selecaót, amikor Felipe Melo, miután felrúgta Robbent, még meg is taposta, mehetett is zuhanyozni.

Brazília emberhátrányban is mindent megtett az egyenlítésért, a holland védelem többször is csak kétségbeesetten tudott menteni, miközben a másik kapu előtt Sneijder, Kuyt, Huntelaar és Robben is meccslabdák sorát szalasztották el. Ezzel együtt Hollandia végre vissza tudott vágni Brazíliának, hisz 1994-ben és 1998-ban is a selecao jelentette a végállást számukra.

Brazília, a súlyos személyi hibák mellett, annak köszönheti, hogy 2006 után ismét búcsúzni kényszerül a negyeddöntők során, hogy végig rendkívül idegesen, néha egyenesen sértődötten viselkedett, miközben elhitte a szünetben, hogy a meccs már kézben van. Hollandia ezzel szemben ismét nem azt a gyors, látványos, sok passzos játékot mutatta, amit sokan várnak tőlük, de játékosaik megmutatták, hogy tudnak alázatosan küzdeni, fejben pedig felnőttek a feladathoz. Ezért várhatják ők, hogy Ghána vagy Uruguay jut-e tovább a második negyeddöntőben.

Hollandia - Brazília 2-1
gólok:
Sneijder (53., 68.), illetve Robinho (10.)
Hollandia: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Ooijer, van Bronckhorst  - van Bommel, de Jong - Kuyt, Sneijder, Robben - van Persie (Huntelaar, 85.)
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos (Gilberto, 62.) - Felipe Melo, Gilberto Silva, Dani Alves - Kaká, Robinho, Luís Fabiano (Nilmar, 77.)
kiállítva: Felipe Melo (74.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: