2010-06-22 19:03:13• hírek • Kocsis Zoltán

Minden tisztelet Uruguayt és Mexikót illeti

A két gárda nem számolgatott, ám a katasztrofális franciákon ez sem segített.

Minden szempontból a várakozásoktól eltérő módon értek véget a labdarúgó világbajnokság A csoportjának küzdelmei: Uruguay és Mexikó nem döntetlenre játszott, Franciaország pedig Dél-Afrikát sem tudta legyőzni.

Pedig a legutóbbi döntős galloknak csak akkor lett volna esélye a továbbjutásra, ha legyőzi a házigazdákat. Csakhogy az európaiak öltözője az utóbbi napokban inkább hasonlított kakasviadalra, mint egy egységes társaság „otthonára". Ráadásul azt sem kell elfeledni, hogy Franciaország a tornán még nem szerzett gólt, ellentétben Dél-Afrikával. Az európaiak Gignac révén már a 7. percben közel álltak ahhoz, hogy megtörjék a jeget, ám az alapjaiban átalakított kezdő csapat sem mutatott semmit ahhoz képest, amire a játékosok egyénileg képesek. Ennek ellenére meglepetésként hatott, hogy Dél-Afrika a 20. percben megszerezte a vezetést: Tshabalala végzett el szögletet a jobb oldalon, Lloris aláfutott, a hosszún érkező Khumalo pedig a kapuba bólintott. Ezzel még nem ért véget a meglepetések sora, mivel hat perccel később Gourcuff pirosat kapott egy állítólagos könyöklésért (a Bordeaux középpályása Sibayával ment fel fejelni és könyökével megütötte a Kazany játékosát, de nem szándékosan, így a büntetés meglehetősen drasztikusnak mondható), majd a 37. percben Mphela duplázta meg a házigazdák előnyét.

Az emberelőnyben játszó hazaiak uralták a játékot és tovább növelhették volna előnyüket, de Mphelát kétszer is bravúrral blokkolta Lloris, egyszer pedig a kapufát találta el a Mamelodi Sundowns csatára (tegyük hozzá, Tshabalala káprázatos passzal ugratta ki). Eközben Josephsnek csak egy senki által el nem ért, éppen ezért becsapós szabadrúgásnál kellett bravúrt bemutatni, a 70. percben azonban már tehetetlen volt: Sagna, Ribery, Malouda volt a labda útja, a Chelsea játékosa pedig az üres kapuba gurított. A hátra lévő időben Nomwethe és Tshabalala növelhette volna az afrikiak előnyét, de Lloris a helyén volt és megakadályozta, hogy egy szégyenletes vb.-t egy megalázó vereséggel zárja Franciaország. Ezért kár volt kiejteni Írországot, Hansson sporttárs!!


Suarez gólja csoportelsőséget ért Uruguaynak
Suarez gólja csoportelsőséget ért Uruguaynak


Uruguay és Mexikó azzal a tudattal lépett pályára, hogy egy békés iksz mindkettejük továbbjutásához elég. Na meg azzal, hogy a csoport második Argentínával találkozik a következő körben. Persze, a biztos továbbjutás fontosabbnak tűnt és hát a „tudat alatti együttműködés" sem lett volna példa nélküli a labdarúgás történelmében.

A két csapat azonban erre gyorsan rácáfolt, hisz az első tíz percben előbb Suarez, majd a másik oldalon Blanco szerezhetett volna vezetést. Jobban kezdtek a dél-amerikaiak, hisz Victorino, aztán Perreira is gólt szerezhetett volna, majd a 22. percben Guardado egy hatalmas kapufával jelezte: itt a mexikói dominancia ideje. Ám hiába játszottak fölényben az aztékok, nem tudtak gólt szerezni. Nem úgy Uruguay, amikor egy kontra végén Cavani varázsolta a labdát Suarez fejére, aki közelről nem is hibázott.

A szünet után előbb Lugano állt közel a duplázáshoz, majd Rodriguez az egyenlítéshez, ám egyik fejesből sem lett gól. Az idő teltével Uruguay egyre inkább átengedte a terültet Mexikónak, ám az nem tudott komoly veszélyt jelenteni Muslera kapujára, így az eredmény sem változott.

Az A csoportot, nem kis meglepetésre tehát, a hét pontos, gólt sem kapó Uruguay zárta az első helyen, a négy pontos Mexikó és Dél-Afrika előtt, míg Franciaország egy ponttal és egy rúgott góllal szégyenszemre az utolsó pozícióban zárt. Dél-Afrika történelmet írt (bár erről alighanem lemondtak volna), hisz első házigazdaként ragadtak be a csoportba - rosszabb gólkülönbségüknek hála.

Dél-Afrika - Franciaország 2-1
gólok:
Khumalo (20.), Mphela (37.), illetve Malouda (70.)
Dél-afrikai Köztársaság: Josephs - Ngcongca (Gaxa, 55.), Khumalo, Mokoena, Masilela - Sibaya, Khuboni (Modise, 78.), Pienaar, Tshabalala - Mphela, Parker (Nomvethe, 68.)
Franciaország: Lloris - Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy - Diarra (Govou, 82.), Diaby - Gignac (Malouda, a szünetben), Gourcuff, Ribéry - Cissé (Henry, 55.)
Kiállítva: Gourcuff (26.)

Uruguay - Mexikó 1-0
gól:
Suarez (43.)
Uruguay: Muslera - Lugano, Victorino, Fucile, M. Pereira - D. Perez, Arevalo, A. Pereira (Scotti, 87.) - Cavani, Suarez (A. Fernandez, 85.), Forlán
Mexikó: O. Perez - Osorio, Moreno (Castro, 57.), Rodriguez, Salcido - Guardado (Barrera, a szünetben), Marquez, Torrado - Dos Santos, Franco, Blanco (J. Hernandez, 63.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: