2010-06-28 18:49:31• hírek • Kocsis Zoltán

Hollandia takarékosan is negyeddöntős

Bár Szlovákiának megvolt az esélye az egyenlítéshez, a narancsok mennek tovább.

Hollandia labdarúgó csapata százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább csoportjából a világbajnokságon, Bert van Marwijk tanítványai pedig a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben is tartották a szintet. Ami egyben azt is jelenti, hogy a németalföldiek bejutottak a legjobb nyolcba.

Szlovákia meglepő felállásban lépett pályára, hisz Stoch, Weiss, Hamsik, Jendrisek és Vittek személyében öt támadó szellemű futballista is helyet kapott a kezdőben. Vladimir Weiss az egyaránt gyors Weissszal valamint Stoch-al szerette volna ellensúlyozni Kuytot és Robbent. A közép-európai csapat pedig támadólag, bátran kezdte a játékot is, az első lövések Jendrisek és Hamsik nevéhez fűződtek. Tíz perc után aztán Hollandia átvette az irányítás, Sneijder lövésénél már Mucha kapusnak is védenie kellett - elsőként. A 20. percben de Jong ugratta ki Robbent a jobb oldalon, a Bayern München profija, amint azt már megszokhattuk az idei szezonban, megindult közép felé, majd visszafelé lőtt, a labda pedig szépen begurult a kapufa mellett a hálóba.

A gól sajnos nem tett jót a meccsnek, mert Hollandia nem nagyon akart, Szlovákia pedig nem nagyon tudott támadni, így a hátra lévő időben két, veszélyesnek mondható van Persie-megmozdulást jegyezhettünk föl.

Lényesen nagyobb iramban kezdődött a (amint a végére kiderült) remek játékot hozó második félidő, amelyben a kapusoknak is akadt dolguk bőven. Az első negyed órában Mucha brillírozott, a Legia Varsóban védő szlovák hálóőr előbb Robben hosszú sarokra tartó lövését, majd a berobbanó Mathijsen közeli próbálkozását (ez volt a nagyobbik bravúr), végül pedig van Persie szabadrúgását hárította. A játékrész derekára Szlovákia is elhitte, hogy gondot lehet okozni ennek a holland védelemnek, még ha Kucka a kezdőkör vonaláról (!) leadott lövését Stekelenburg csak biztos-ami-biztos alapon paskolta szögletre. Négy perccel később Stoch cselezgetett középre amolyan Robben-módra, itt már bravúrral hárított az Ajax portása, egy perccel később pedig Vittek került ajtó-ablak ziccerbe, de nem tudott kifogni a 27 esztendős kapuvédőn. (Érdekesség, hogy a két csapat hálóőrét mindössze három hónap választja el egymástól, a látszat ellenére a szlovák a fiatalabb.)


Robben felépülése után először volt kezdő - gólt szerzett
Robben felépülése után először volt kezdő - gólt szerzett


A folytatásban sem ült le a meccs, előbb Kuyt tesztelte Muchát, majd Vittek lőtt fölé. A 84. percben aztán végleg eldőlt a továbbjutás kérdése, amikor Hollandia gyorsan elvégzett egy szabadrúgást a középvonal mellől, Mucha rossz ütemben mozdult ki, Kuyt pedig nagyon intelligensen visszapasszolt középre, ahol Sneijdernek nem volt nehéz dolga megszerezni csapata második találatát. A slusszpoént azonban nem ő, hanem Vittek sütötte el, miután a 93. percben Jakubko ügyesen összehozott egy büntetőt, a Lille játékosa pedig a tizenegyest értékesítve meglőtte negyedik gólját is a világbajnokságon. Na meg az utolsót.

Hollandia egyelőre „képtelen akciógólt kapni" és emlékezhetünk rá, négy évvel ezelőtt az olasz csapat személyében szintén tanúi lehettünk egy hasonló teljesítménynek....Szlovákia pedig büszke lehet magára, hisz első vb.-szereplése során rögtön nyolcaddöntőig jutott.

Hollandia - Szlovákia 2-1
gólok:
Robben (20.), Sneijder (84.), illetve Vittek (94., 11-es)
Hollandia: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - de Jong, van Bommel - Kuyt, Sneijder (Afellay, 92.), Robben (Elia, 71.) - van Persie (Huntelaar, 80.)
Szlovákia: Mucha - Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik (Jakubko, 88.) - Weiss, Kucka, Stoch - Hamsik (Sapara, 87.) - Jendrisek (Kopunek, 71.), Vittek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: