2010-07-06 09:44:44• hírek • MTI/Reuters/AP

Hollandia történelmet írhat Európának

Uruguay 60, Hollandia pedig 32 év után juthat ismét fináléba labdarúgó-világbajnokságon, miután a két ország válogatottja egymással találkozik a dél-afrikai torna kedden 21:30 órakor kezdődő első elődöntőjében.

Az 1930-ban és 1950-ben győztes dél-amerikai gárda egykoron futballnagyhatalomnak számított, azonban 1970 óta nem jutott a legjobb négy közé a vb-ken. A mostani csapat tagjai a régi legendás játékosok szintjére emelkedhetnek az uruguayi nép szemében, amennyiben a nemzeti együttesnek ismét sikerül a döntőbe kerülnie.

"El sem tudom képzelni, milyen ünneplés veszi kezdetét Uruguayban, ha nyerünk. De akármi is lesz, a régi legendák továbbra is ikonok maradnak" - mondta Oscar Tabarez, a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya.

Az Oranje 1974 és 1978 elbukott döntői után szeretne újabb kísérletet tenni a világ futballtrónjának elfoglalására. A Johan Cruyff vezette együttes az 1970-es évek egyik legjobbja volt a "totális futballal", azonban azt követően hiába érkezett a vb-kre esélyesként a holland gárda, rendre elbukott, noha legtöbbször kiválóan játszott. Idén kevésbé meggyőző a narancsmezesek játéka, mégis most sikerült túljutniuk a mumusnak számító brazilokon, akik 1994-ben a negyeddöntőben, 1998-ban pedig az elődöntőben parancsoltak megálljt a németalföldieknek. Hollandia esetleges sikerével történelmet írhat Európa számára, ugyanis európai válogatott még sosem nyert vb-t más földrészen, márpedig Uruguay búcsújával kizárólag európai gárda maradna versenyben.

"Uruguay rendkívül erős csapat. Igazi harcosok és túlélők, úgyhogy nagyon koncentráltan kell futballoznunk" - mondta Bert van Marwijk, a hollandok szakvezetője arra utalva, hogy a szakértők többsége az európai alakulatot tartja esélyesebbnek, már csak azért is, mert a vb-n versenyben maradt együttesek közül kizárólag Hollandia százszázalékos.

"Az öt siker, és főleg Brazília kiejtése nagy magabiztosságot és önbizalmat adott nekünk" - jelentette ki Giovanni van Bronckhorst csapatkapitány.


Vajon van Bronckhorst Uruguay ellen is örülhet?
Vajon van Bronckhorst Uruguay ellen is örülhet?


Ami megnehezítheti Van Marwijk dolgát, hogy a csapat védekezését át kell alakítania, ugyanis a jobb oldali védő Gregory van der Wiel és a védekező középpályás Nigel de Jong  egyaránt eltiltott lesz a keddi összecsapáson, mivel mindkét játékos megkapta második sárga lapját a negyeddöntőben. Ugyanakkor a kisebb sérüléssel bajlódó Joris Mathijsen és Robin van Persie minden bizonnyal pályára léphet a találkozón.

Tabareznek ugyanakkor még komolyabb gondjai lesznek az összeállításnál. Egyrészt nem számíthat a gólvonalon bemutatott "védése" miatt hazájában hőssé vált csatárra, Luis Suarezre, aki piros lapot kapott. Hiánya óriási érvágás a dél-amerikaiak számára, hiszen az Ajax Amsterdam támadója az elmúlt idényben 43 gólt szerzett, s a vb-n is már háromszor betalált. Emellett Jorge Fucile, a gárda egyik legjobb védője sem léphet pályára, ő két sárga lapja miatt lesz kénytelen kihagyni a találkozót, ráadásul végleg kidőlt a középpályás Nicolas Lodeiro, akinek a lábfejében eltört egy csont. A csapatkapitány Diego Lugano játéka is erősen kérdéses térdsérülése miatt, ugyanakkor Diego Godin, a Ghána ellen 11-esekkel megnyert negyeddöntőt kihagyó védő felépült combsérüléséből.

"Nagyon nehéz mérkőzésre számítok. Régóta nem kaptak ki és kiváló játékosok alkotják a holland csapatot. Riválisunk kezdi a mérkőzést favoritként, így a feladatunk nehéz lesz, de nem lehetetlen" - mondta Tabarez utalva arra, hogy a németalföldiek 24 találkozó óta nem szenvedtek vereséget.


Diego Godin az uruguayi védelem egyik alappilére
Diego Godin az uruguayi védelem egyik alappilére


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: