2010-07-02 10:15:14• hírek • MTI/Reuters

Hollandia most már nagyon elszámolna

Pénteken egy igazi "klasszikussal", a brazil-holland találkozóval megkezdődnek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntős küzdelmei.

Ez a két válogatott a nem túl távoli múltban háromszor is emlékezetes csatát vívott egymással a világbajnokságokon. Az első randevúra az 1974-es németországi tornán került sor, akkor a Johan Cruyff vezette Oranje 3-0-ra diadalmaskodott. Az 1994-es amerikai világbajnokságon - akárcsak most - a negyeddöntőben feszült egymásnak a két csapat, és a torna egyik legjobb mérkőzésén 3-2-es dél-amerikai siker született. A selecao jelenlegi szövetségi kapitánya, Dunga, akkor még csapatkapitányként erősítette a sárga-kékeket. Négy évvel később, Franciaországban az elődöntőben találkozott a két együttes, és az 1-1-es döntetlent követően - büntetőkkel - ismét a brazilok győztek, a csapatkapitány ezúttal is Dunga volt, ráadásul ő maga is értékesített egy 11-est.

A párharc győztese mindig bejutott a fináléba, igaz, csak az 1994-es brazil csapat tudta végül megszerezni a kupát.
"Ismerjük a hollandokat, rendkívül nehéz ellenük játszani - nyilatkozta Dunga. - Nem próbálnak meg beállni védekezni és előre ívelgetni a labdát."

A brazil szakembernek az alapcsapata adott, ugyanakkor gondban van a középpályán, ugyanis az első két mérkőzésen gólt szerző Elano sérült, akárcsak Felipe Melo, a helyükre a chileiek ellen 3-0-ra megnyert nyolcaddöntőre beküldött Ramíres pedig sárga lapjai miatt nem léphet pályára. Várhatóan így a VfL Wolfsburg játékosa, Josué kerül be az együttesbe.

Az eddig kissé visszafogott, ugyanakkor hibátlan teljesítményt nyújtó holland válogatottnál az keltett kisebb hullámokat, hogy a szlovákok elleni 2-1-es nyolcaddöntős sikert követően Robin van Persie szóvá tette lecserélését Bert van Marwijk szövetségi kapitánynak. "Mindig is azt mondtam, hogy nem érdekelnek ezek a dolgok" - zárta rövidre a kérdést a szakvezető.

"A világbajnokságon most először lépünk majd pályára esélytelenebbként. Ugyanakkor a holland válogatott akkor tud a legjobban játszani, ha olyan csapattal kerül szembe, amely játssza a futballt" - nyilatkozta van Marwijk a találkozóról.

Az Oranje sérültek és eltiltottak nélkül készül az összecsapásra, ugyanakkor több olyan játékosa is van, aki újabb sárga lappal kihagyná az elődöntőt.


1994-ban nagy meccset vívott egymással Brazília és Hollandia
1994-ban nagy meccset vívott egymással Brazília és Hollandia


A második negyeddöntőn csak a védelem kifogástalan teljesítményével, s az uruguayi csatárok semlegesítésével léphet tovább a labdarúgó-világbajnokságnak otthont adó kontinens egyedüli képviselőjeként versenyben maradt Ghána.

A dél-amerikaiak leginkább a Diego Forlán, Luis Suarez duónak köszönhetik, hogy bejutottak a legjobb nyolc közé, de az eddigi összecsapásokon összességében is meglehetősen egységes csapat benyomását keltették. Az uruguayiak az elmúlt 40 év legsikeresebb vb-szereplését mondhatják magukénak, ehhez Forlán és Suárez összesen öt találattal járult hozzá, miközben az ellenfelek közül csak a dél-koreai Li Csung Jong tudta bevenni kapujukat, a nyolcaddöntőben.

Az afrikai kontinens hat résztvevője közül csak Ghánának sikerült továbbmennie csoportjából, s a legjobb 16 között hosszabbításban győzte le az Egyesült Államokat. Ezzel megteremtette annak a lehetőségét, hogy a vb-k történetének első afrikai együtteseként elődöntős legyen.

A dél-afrikai szurkolók már korábban biztosították támogatásukról a ghánaiakat, akik így nem csupán saját drukkereikért küzdenek majd a johannesburgi Futballvárosban. Milovan Rajevac, a gárda szerb szövetségi kapitánya a nagy várakozást érzékelve, igyekezett levenni játékosai válláról a plussz terhet.

"A fiúknak csak arra szabad koncentrálniuk, ami a pályán történik, kizárólag az eredménnyel, illetve az ellenfél játékával kell, hogy törődjenek" - mondta a tréner.

A szakvezető két változtatásra kényszerül a kezdőcsapatában, a védő Jonathan Mensah és a középpályás Dede Ayew ugyanis eltiltás miatt nem vethető be. Előbbi helyére sérüléséből felépülve Isaac Vorsah kerül, akinek komoly szerepe lesz Forlán és Suarez semlegesítésében. Az U20-as világbajnok Ayew helyét valószínűleg az Internazionaléval Bajnokok Ligáját nyert Sulley Muntari veszi át, akire Rajevac eddig csak csereként számított.

Oscar Tabarez, az uruguayiak szövetségi kapitánya szerdán jelölte ki a kezdő tizenegyet, amelyben a sérült Diego Godint Mauricio Victorino pótolja a védelemben, a középpályán pedig Alvaro Pereira helyett Alvaro Fernandez kezd majd.
A két együttes korábban még sosem találkozott egymással.


Ghána első afrikai csapatként bejutna a legjobb négybe fotó: ghanafa.org
Ghána első afrikai csapatként bejutna a legjobb négybe fotó: ghanafa.org


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: