2014-07-08 10:50:32• hírek • MTI

Hollande és Obama felszólította Putyint

Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök felszólította hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy "gyakoroljon nyomást a szeparatistákra annak érdekében, hogy elfogadják a párbeszédet az ukrán hatóságokkal" - áll a francia elnöki hivatal hétfőn este kiadott közleményében.

Hollande és Obama mintegy háromnegyed órán át telefonon egyeztetett egymással. Ennek során az Elysée-palota szerint arra is kitértek, hogy "a kétoldalú tűzszünet elérése érdekében a lehető leggyorsabban fontos lenne egy kontakcsoport (felállítása) a szakadárokkal".

Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök egy héttel ezelőtt megállapodott, hogy közösen fognak munkálkodni a kijevi hatóságok és a délkelet-ukrajnai szakadárok közötti tűzszüneti megállapodás és egy hatékony határellenőrzés kialakítása érdekében. Aznap a megállapodásban közvetítő francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a Leonyid Kucsma volt ukrán államfőből, a kijevi orosz nagykövetből és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport összeül a rendezési megállapodás pontjainak gyakorlatba átültetése végett.

A francia és az amerikai elnök úgy ítélte meg, hogy "az ukrán válságra adható tartós válasz csak politikai lehet". "Felszólították Putyin elnököt, hogy gyakoroljon nyomás a szeparatistákra annak érdekében, hogy elfogadják a párbeszédet az ukrán hatóságokkal és megerősítsék az orosz-ukrán határ ellenőrzését" - olvasható a közleményben.   
A két ország vezetője ezenkívül arra is emlékeztetett, hogy valamennyi túszt el kell engedni, és eldöntötték, hogy "a szükséges nyomásgyakorlás érdekében összehangolják erőfeszítéseiket" - tudatta a francia elnöki hivatal.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: