2010-06-28 09:42:49• hírek • Szatmar.ro

Holland-brazil negyeddöntő felé?

Az eleinte egy kézlegyintéssel elintézett, majd a világbajnoki címvédő Olaszország legyőzése és kiejtése után a renoméján nagyot javító Szlovákia arra készül, hogy a nyolcaddöntős csatában legyűrje Hollandiát is a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hétfő délutáni mérkőzésén.

Az újabb bravúrra azonban eléggé soványnak tetszik az esély, még ha Vladimir Weiss szövetségi kapitány az eltiltott Zdeno Strba kivételével minden játékosára, így a taljánok felett aratott 3-2-es diadalból két góllal oroszlánrészt vállaló Robert Vittekre is számíthat. A hollandok ugyanis - szemben Itália csapatával - a vb egyik legkiegyensúlyozottabb gárdáját alkotják, amely mindhárom csoportmeccsének megnyerése után (2-1 Kamerun, 1-0 Japán és 2-0 Dánia ellen) a fogadóirodáknál a végső sikerre is esélyesek rangsorában felzárkózott közvetlenül a brazilok, a spanyolok és az argentinok mögé. Szlovákia alakulata ugyanakkor az olaszok kiütése előtt mondhatni igen mérsékelt teljesítménnyel rukkolt elő, 1-1-re végezvén az új-zélandiakkal és sima, 2-0-ás vereséggel zárva a paraguayiakkal szemben.

Dirk Kuyt, a hollandok csatára kerek-perec ki is mondta, hogy ellenükben senki se számítson újabb szlovák csodára, nem lesz meglepetés, a papírforma fog érvényesülni hétfő délután a durbani Moses Mabhida Stadionban. Rögtön hozzáfűzte azonban, hogy ehhez viszont nekik ugyanolyan jól, vagy még jobban kell játszaniuk, mint a csoportmeccseken tették. "Lépésről lépésre kell továbbfejleszteni játékunk hatékonyságát, s ha szervezetten focizunk a szlovákok ellen is, venni tudjuk az újabb akadályt is" - mondta.

"Csak a hollandoknak van, nekünk nincs mit veszítenünk ezen a mérkőzésen, ők a nagy esélyesei a találkozónknak. Mi csupán ugyanazt akarjuk tenni, amit az olaszok ellen..." - kezdett hozzá a "sajtkiénekléshez"  a szlovákok egyik védője, Peter Pekarik, akinek megnyilatkozásából kitűnik: eszük ágában sincs könnyedén átengedni a továbbjutást a németalföldieknek. Erre utalt Weiss kapitány reakciója is, aki ekként fogalmazott:

"Most mi vagyunk a hősök, Szlovákiában hihetetlen eufória uralkodik az olaszok fölötti diadalunk nyomán. Mérhetetlenül boldogok vagyunk. És lehet, hogy a hollandokkal szemben még inkább támadó jellegű focival állunk majd elő..."


Kuyt biztos győzelemre számít Szlovákia ellen
Kuyt biztos győzelemre számít Szlovákia ellen


Latin-amerikai rangadót kínál hétfő estére a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hatodik nyolcaddöntője: a brazilok a chileiekkel találkoznak. A szurkolók többsége gyaníthatóan fabatkát sem adna utóbbiak sikeréért.

Kétségtelenül nehéz érdemi érveket találni arra, hogy mivel és hogyan lephetné meg Chile válogatottja Brazília nemzeti együttesét, amelybe ráadásul visszatér a játékmester Kaká, így Dunga szövetségi kapitány az általa elképzelt ideális összetételben küldheti pályára legénységét. Amelyre a legnagyobb fenyegetést talán az ellenfél keménysége jelentheti: a dél-afrikai vb csoportmeccsein a legtöbb - szám szerint 10 - sárga lapot a chileiek szedték össze nem éppen kisasszonyfutballt idéző megmozdulásaikkal.

Kérdés persze, hogy a még eltűrhető határon belüli szabálytalankodással hatékonyan elejét vehetik-e a brazil attakoknak, amelyekkel számolniuk kell a johannesburgi. Ami tény: a korábbi egymás elleni összecsapásokon rendkívül kevés sikerélmény jutott a chileieknek, akik - 12 döntetlen mellett - csupán hétszer tudtak nyerni, miközben a brazilok 46 alkalommal hagyhatták el a játékteret győztesként. Az elmúlt évtizedet tekintve pedig különösen lesújtó a kép az argentin szakvezető, Marcelo Bielsa irányította gárda szempontjából: Chile a 10 találkozóból csak egyszer diadalmaskodott (2000-ben 3-0-ra Santiagóban), utána azonban egyetlen 1-1-es mecset leszámítva egyvégtében brazil sikerek sorjáztak, benne 5-0-s, 4-0-s és 6-1-es is, az eddigi utolsó, 2009-es mérkőzés pedig 4-2-vel zárult. Még lesújtóbb a kép az elmúlt bő öt év hét összecsapását véve alapul: Brazília együttese úgy nyerte valamennyit, hogy 3 kapott találat ellenében összesen 26 góllal terhelte meg a chileiek kapuját. Az eddigi két vb-meccs is a "szambakirályok" fölénye jegyében zajlott: az 1962-es elődöntős randevún, Chilében, 4-2-re, 1998-ban, Franciaországban, a második világbajnoki etapban pedig 4-1-re győztek.

"Itt nem számít a múlt, mert bár tiszteljük Brazíliát, mi a saját játékunkat fogjuk játszani úgy, hogy nyomást helyezünk rájuk, és minden irányból támadni fogunk" - árult el részletet a várható "tűzparancsból" a chileiek középpályása, Arturo Vidal.


Vidaltól ezúttal is nagyban függhet Chile teljesítménye
Vidaltól ezúttal is nagyban függhet Chile teljesítménye


Dunga sem számít könnyű mérkőzésre: "A vb-nek abba a szakaszába léptünk, amikor 90 perc dönt, itt már nem engedhetők meg tévedések, mert utazhatsz azonnal haza. Chile sokat javult, csapata jó játékosokból áll, akik nagyon keményen fognak harcolni, hogy továbbjussanak."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: