2010-03-01 11:59:58• hírek • MTI/AFP

Holland újítások a választókért

"Választások éjszakája", szavazóhelyiség autóbuszban, sms-ek: Hollandia városai versengenek az újításokban, hogy az urnákhoz csalogassák a szavazókat a szerdai helyhatósági választáson.

"A lehető legtöbb embert akarjuk megszólítani úgy, hogy játékosabbá és szórakoztatóbbá tesszük a szavazást" - mondja Tina Erhami, a hágai önkormányzat szóvivője. Az előző, 2006-ban tartott hollandiai helyhatósági választáson a szavazásra jogosultak 41,44 százaléka nem élt állampolgári jogával. A nagyvárosok közül Hágában volt a legmagasabb az urnáktól távolmaradók aránya: 52,29 százalék.

A "választások éjszakáján", amelyhez foghatót az önkormányzat szerint Európában még nem rendeztek, koncertek, táncelőadások és politikai vitaműsorok várják az érdeklődőket Hága központjában a keddről szerdára virradó éjszaka. "A fiatalokat igyekszünk szavazásra csábítani" - hangsúlyozza Erhami. Ezt szolgálja, hogy pontban éjfélkor, a főtértől, a Grand Place-tól alig két percnyire szavazóhelyiség nyílik egy kulturális központban.

A város vezetése persze nem csak a fiatalokra gondol. Két mozgó szavazóhelyiséget alakítanak ki szerdán egy villamosban és egy autóbuszban, hogy "felébresszék az idősebb korosztály nosztalgiáját". Mindkét jármű ugyanis a hatvanas-hetvenes évekből származik. Amszterdamban figyelmeztető sms-eket lehet kérni a választás napjára. "Értékes szavazati jogod van, kár lenne, ha nem használnád" - emlékeztet a szöveges üzenet.


Tavasz Hágában - legutóbb ebben a városban volt az egyik legalacsonyabb a részvételi arány
Tavasz Hágában - legutóbb ebben a városban volt az egyik legalacsonyabb a részvételi arány


Az ottani önkormányzat a választás megszervezésébe is be akarja vonni az ifjúságot. Szavazatszámláló biztosi képzést ajánlottak 500 egyetemistának, akik szerdán a város 617 szavazóhelyiségében teljesítenek majd szolgálatot.
Rotterdamban szavazóhelyiségek nyílnak a főpályaudvaron, hogy a munkába igyekvők vagy a hazafelé tartók is leadhassák voksukat.

Néhány politikai párt is újít, hogy a lehető legszélesebb szavazótáborra tegyen szert. A szocialista Munkapárt (PvdA) Amszterdamban például szórólapja hátoldalára törökül és arabul is kinyomtatja az elülső oldalon lévő holland szöveget. "Ezt Amszterdam török és marokkói származású, idős lakóinak szánjuk, akik még mindig nem beszélnek igazán jól hollandul" - árulta el Simone van Geest, a Munkapárt szóvivője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: