2010-06-07 10:52:55• hírek • Szatmar.ro

Holland sétagalopp, kameruni kísérettel?

Az E csoport talán legnagyobb kérdése, hogy játszhat-e Robben.

Kevesebb, mint egy hét választ el minket a földkerekség a nyári olimpiai játékok utáni második legnagyobb rendezvényétől, a labdarúgó világbajnokságtól. A 19. torna sokak szerint premiert hozhat, amennyiben Spanyolország életre kelti esélyeit, de egy premiert máris „behúzott" a viadal: ez az első világbajnokság, amelynek Afrika ad otthont. (Ez egyben azt is jelenti, hogy immár csak Óceánia nem rendezett foci-vb.-t.)

Sorozatunkban nem vállalkozunk arra, hogy megjósoljuk, Olaszország megvédi-e címét, Brazília megnyeri-e hatodik elsőségét vagy Spanyolország először felér-e a csúcsra. Arra viszont igen, hogy néhány szóban bemutassuk a nyolc csoportot és az őket alkotó csapatokat. Ezúttal az E jelű csoport következik, amely talán a legsimábbnak tűnik a tornán.

Papírforma esetén ugyanis Hollandiának viszonylag könnyedén nyerni-e kell a kvartettet, kis túlzással csak az lehet a kérdés, hogy ezt a Magyarország elleni meccsen megsérült Robbennel vagy nélküle teszi meg. A tulipánok remek támadóalakzattal utaztak Dél-Afrikába, a középpályán Sneijder, van der Vaart, a csatárok közül pedig van Persie, Robben, Kuyt, Huntelaar vagy Babel egytől egyik rendkívül veszélyes és gólérzékeny játékos, utóbbi kettőt leszámítva nem túlzás, ha klasszisokról beszélünk. A csapat gyenge pontja egyértelműen a védelem, ahol Ooijer már nem fiatal, Boulahrouz és Braafheid rendkívül gyenge szezont produkált, míg a megbízható Mathijsen és Heitinga is képes néha hajmeresztő hibákra. A kapuban Stekelenburg is távol áll van der Saar klasszisától. Még szerencse, hogy a középpályáról van Bommel, de Jong és de Zeuw hatékonyan be tud segíteni az elhárításba.

Érdekes csapat mellesleg a holland, mivel a tőlük megszokott, nagyon fiatal játékosok (van der Wiel 22, Elia 23 éves) mellett néhány veterán is erősíti a keretet: van Bronckhorst 35, a már említett Ooijer 36, míg Boscher kapus pedig 40 esztendős. Hasonlóan néz ki mellesleg az együttes kispadja is, ahol a rutinos Bert van Marwijk munkáját Frank de Boer, Philip Cocu és Ruud Hesp személyében olyan szakemberek segítik, akik néhány évvel ezelőtt még a pályán tettek a nemzeti színekért.

Összességében Hollandiának fantasztikus csapata van, amely a barátságos meccsek alapján ráadásul remek formában vág neki a tornának. A megszokott szép játékkal várhatóan nem marad adós a gárda, ám az esztétikum nem mindig párosul eredményességgel, ráadásul kérdéses, nem korai e a formaidőzítés.

Hollandia kerete:
Kapusok: Maarten Stekelenburg (Ajax), Sander Boschker (Twente), Michel Vorm (Utrecht) Hátvédek: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Edson Braafheid (Celtic), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (Hamburg), André Ooijer (PSV), Gregory van der Wiel (Ajax)
Középpályások: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Nigel de Jong (Manchester City), Stijn Schaars (AZ), Wesley Sneijder (Internazionale), Rafael van der Vaart (Real Madrid), Demy de Zeeuw (Ajax)
Csatárok: Ryan Babel (Liverpool), Eljero Elia (Hamburg), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Bayern München)


Remek csapat a holland, messzire juthatnak
Remek csapat a holland, messzire juthatnak


Papírforma esetén Kamerun lehet az a csapat, amely Hollandiát követve továbbléphet a csoportból, sőt, a nyugat-afrikaiak akár meg is szoríthatják az európaiakat. Ehhez azonban lényegesen jobb teljesítményt kell produkálniuk, mint a februári Afrika-kupán, amikor Paul le Guen együttese csapnivalóan játszott.

Kamerun azon kevés afrikai csapat közé tartozik, amely jól áll kapusok terén, mivel Kameni évek óta remekel az Espanyolban, míg N'Dry Assembe a francia Valenciennes-ben szerepel. A „szelídíthetetlen oroszlánok" egy rendkívül fiatal csapattal vágnak neki a tornának, a keret jó része pedig nem Kamerunban látta meg a napvilágot: Matip például Németországban, Assou-Ekotto vagy Bassong Franciaországban született. Ők például erősítést jelentenek az Afrika-kupához képest, ahol különböző okok miatt nem léphettek pályára, kiszorítva például a torna egyik kameruni „nyertesét", Bedimót, akire akkor figyelt fel a Lens.

A keretben található három veterán, a sok nagy csatát megélt Rigobert Song (aki vélhetően csak a státuszáért lehet az utazók között), Geremi valamint Eto'o. Az utóbbi, bár a földkerekség egyik legnagyobb csatárcsillaga, rendkívül sok kritikát kap, hogy a válogatottban haloványabban teljesít. Most itt az alkalom, hogy bebizonyítson, ehhez olyan középpálya segíthet majd neki, amelyben Makoun, M'Bia, Alex Song, Enoh vagy Emana adja a passzokat. A kérdés, hogy Inter szupersztárja mellett Webo, Idrissou vagy a fiatal Coupo-Moting játszhat-e második csatárként. Esetleg a keret egyedüli, odahaza játszó tagja, Vincent Aboubacar.

Amennyiben a „szelídíthetetlen oroszlánok" taktikailag szelídíthetőeknek bizonyulnak, de odaadásban és lelkesedésben nem, akkor Kamerun nem okoz csalódást szurkolóinak.

Kamerun kerete:
Kapusok: Guy Roland Ndy Assembe (Valenciennes), Carlos Idriss Kameni (Espanyol), Hamidou Souleymanou (Kayserispor)
Hátvédek: Benoit Assou-Ekotto (Tottenham Hotspur), Sébastien Bassong (Tottenham Hotspur), Gaëtan Bong (Valenciennes), Aurélien Chedjou (Lille), Geremi (Ankaragücü), Stéphane Mbia (Olympique Marseille), Nicolas Nkoulou (Monaco), Rigobert Song (Trabzonspor)
Középpályások: Achille Emana (Betis), Eyong Enoh (Ajax), Jean Makoun (Lyon), Georges Mandjeck (Kaiserslautern), Joel Matip (Schalke), Landry N'Guemo (Celtic), Alexandre Song (Arsenal)
Csatárok: Vincent Aboubakar (Cotonsport), Eric Choupo-Moting (Nürnberg), Samuel Eto'o (Internazionale), Mohammadou Idrissou (Freiburg), Achille Webo (Mallorca)


Kamerunnak is tovább kellen lépni a csoportból
Kamerunnak is tovább kellen lépni a csoportból


Dánia csapatát a hazai sajtó nemes egyszerűséggel Olsen-boys, azaz Olsen-fiainak vagy Olsen csapatának nevezi, mivel a korábbi legendás játékos, Morten Olsen immár tizedik éve vezeti a „dinamitokat". Bár a vikingek 2002-ben és 2004-ben is kvalifikálták magukat a soros eseményre, maradandót nem alkottak és vélhetően így lesz ez ezúttal is. A csapat erőssége a védelem, hisz Sörensen kapus előtt Agger, Kjaer és Kröldrup próbálja megállítani az ellenfél rohamait, általában sikerrel. A csatársorban Bendtnertől és a veterán Tomassontól várják a gólokat, amit leginkább szervezett védekezésből átmenve gyors kontrák végén sikerül elérniük. Ha azt vesszük, hogy a selejtezőcsoportban a portugálokat és a svédeket is megelőzték, akkor elmondható, hogy nem hatástalan a taktika.

Az ellentmondások csapat mellesleg a dánoké, mivel a mindössze 18 éves Christian Eriksen személyében az egész torna legfiatalabb játékosa náluk található, másrészt viszont a Sörensen (34), Grönkjaer (33), Jörgensen (34), Tomasson (34) tengely nem mondható fiatalnak. Érdekes továbbá, hogy a keretben három Poulsen is található, de Christian, Simon és Jakob csak névrokona egymásnak.

Dánia képes lehet szép perceket okozni saját, és nehéz perceket az ellenfél szurkolóinak, de csak abban az esetben juthat tovább, ha Kamerun elbaltázza saját produktumát.

Dánia kerete:
Kapusok: Thomas Sörensen (Stoke City), Stefan Andersen (Bröndby), Jesper Christiansen (FC Köbenhavn)
Hátvédek: Daniel Agger (Liverpool), Simon Kjaer (Palermo), Per Kröldrup (Fiorentina), Lars Jacobsen (Blackburn), Simon Poulsen (AZ), William Kvist (FC Köbenhavn), Patrick Mtiliga (Málaga)
Középpályások: Daniel Jensen (Werder Bremen), Christian Poulsen (Juventus), Christian Eriksen (Ajax), Jakob Poulsen (Aarhus GF), Martin Jörgensen (Aarhus GF), Mikkel Beckmann (Randers), Thomas Enevoldsen (Groningen), Thomas Kahlenberg (Wolfsburg), Dennis Rommedahl (Ajax), Jesper Grönkjaer (FC Köbenhavn)
Csatárok: Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Nicklas Bendtner (Arsenal), Sören Larsen (Duisburg)


Dánia megnehezítheti Kamerun életét
Dánia megnehezítheti Kamerun életét


Ha egyszer egy üzlet beindul...Japán 1998-ban szerepelt először világbajnokságon és azóta valamennyi tornára kvalifikálta magát. Igaz, kiemelkedő eredményt nem ért el és erre Takesi Okada csapatának ezúttal sincs esélye. Jellemző, hogy a gárda olyan rossz formában van (az összes barátságos meccsét elveszítette a torna előtt), hogy a kapitány jelezte: kéne még egy meccs, hogy megjöjjön a fiúk önbizalma. Az esetleges ellenfél Szváziföld vagy Madagaszkár lehet.

A keretben mindössze négy légiós szerepel, Hasebe, Honda, Morimoto és Macui személyében, és Nakamurával kiegészülve ők lehetnek a húzóemberek is. Főleg, mivel a mester olyan veteránokat „selejtezett le", mint Takahara vagy Ono. A CSZKA Moszkvában nyújtott teljesítménye alapján Honda lehet a torna egyik felfedezettje és érdemes lesz figyelemmel követni Ucsidát is, ő ugyanis az ősztől minden valószínűség szerint a Schalkéban folytatja pályafutását.

Japánt minden jellemzi, ami Dél-Koreát: a csapat taktikailag fegyelmezett és alázatos (talán kicsivel kevésbé, mint a koreaiak), ám valamivel technikásabbak, mint ázsiai riválisaik. Pontrúgásoknál ugyanakkor fizikumuk miatt szinte esélytelenek és a taktikai naivitás sem áll messzi tőlük. Szép játékra képesek lehetnek, többre azonban nem valószínű. Bár az sem kevés.

Japán kerete:
Kapusok: Narazaki Szeigo (Nagoya Grampus), Kavasima Eidzsi (Kawasaki Frontale), Kavagucsi Josikacu (Júbilo Iwata)
Hátvédek: Nakazava Judzsi (Jokohama F. Marinos), Tulio (Nagoya Grampus), Konno Jaszujuki (FC Tokyo), Ivamasza Daiki (Kashima Antlers), Komano Juicsi (Júbilo Iwata), Nagatomo Juto (FC Tokyo), Ucsida Acuto (Kashima Antlers)
Középpályások: Nakamura Sunszuke (Jokohama F. Marinos), Endo Jaszuhito (Gamba Osaka), Nakamura Kengo (Kawasaki Frontale), Inamoto Junicsi (Kawasaki Frontale), Abe Juki (Urawa Red Diamonds), Haszebe Makoto (Wolfsburg), Honda Keiszuke (CSZKA Moszkva), Macui Daiszuke (Grenoble)
Csatárok: Okazaki Sindzsi (Shimizu S-Pulse), Tamada Keidzsi (Nagoya Grampus), Okubo Josito (Vissel Kobe), Morimoto Takajuki (Catania), Jano Kiso (Albirex Niigata)


Jöttünk, láttunk, játszottunk: ez lehet Japán mottója
Jöttünk, láttunk, játszottunk: ez lehet Japán mottója


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: