2018-03-26 13:01:43• hírek • Bede Emőke

Holland példát követve terelnék helyes útra a roma gyerekeket

Nem kis fába vágta a fejszéjét a Stea Egyesület, ugyanis legújabb projektjében azt tűzték ki célul, hogy a szatmárzsadányi roma gyerekeknek pozitív példát mutassanak, illetve megakadályozzák az iskolaelhagyást.

Az egyesület egy olyan projektet indított el február 1-én, mely Hollandiában már 10 éve nagy népszerűségnek örvend, mi több, már szelekciós szempontokat állítottak fel az ottani túljelentkezés miatt.
 

Az EduMotivation program fő célkitúzése, hogy megakadályozza az idő előtti iskolaelhagyást, növelje a gyerekek önbecsülését, illetve hogy olyan pozitív mintaképet állítson eléjük, mellyel otthon nem találkozhatnak. Mint az egyesület vezetője arról beszámolt, ezen gyerekek szüleinek harmada egyáltalán nem járt iskolába, újabb harmada csak elemi oktatásban vett részt, a többiek pedig negyedik és nyolcadik osztály között hagyták el az iskolapadot. Munkát is csak a közösség fele vállalt.
 

Hogy a gyerekek ne csak ezt az egy követhető példát lássák, a Stea Egyesület ebben a félévben különféle tevékenységeket szervez számukra. Többek között találkozhatnak olyan szakemberekkel, akik már-már szenvedéllyel űzik munkájukat, pl. fodrászok, tűzoltók, rendőrök, fotósok, szakácsok. Természetesen nem csak elméleti beszámolót kapnak tőlük, hanem ők maguk is belekóstolhatnak egy-egy szakma mibenlétébe a gyakorlati foglalkozásokon.
 

Emellett tanácsadással is szolgálnak ezeknek a gyerekeknek, melynek célja, hogy egy megvalósítható jövőképet alakítsanak ki bennük. Egy olyan jövőképet, mely a tanulmányi éveik alatt is szemük előtt lebeghet, és arra motiválhatja őket, ne hagyják ott az iskolát, hiszen jóformán ez az egyetlen lehetőségük, hogy kitörjenek a mélyszegénységből.
 

A EduMotivation projektje június 15-én zárul, azonban az eddigi eredményeket látva az egyesület szeretné jövő tanévben is megszervezni a programot, melynek jelenlegi összköltségvetése közel 10 ezer euró. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: