2015-07-02 11:49:07• hírek • MTI

Holland műfüvön az FTC, itthon a DVSC és az MTK

Az FTC csapata megérkezett Hollandiába fotó: fradi.hu
Az FTC csapata megérkezett Hollandiába fotó: fradi.hu

Magyar és román szempontból csütörtökön rajtol el a labdarúgó Európa Liga 2015/16-os kiírása: az első selejtezőkör első mérkőzéseinek sorában a Ferencváros a holland Go Ahead Eagles műfüves pályáján, a DVSC-TEVA otthon, a montenegrói Sutjeska Niksic, az MTK pedig Újpesten, a szerb Vojvodina ellen kezd. A román Botosani a grúz Chinvalit látja vendégül.

A kupagyőztes fővárosi zöld-fehérek azzal az egyébként 112 éves deventeri együttessel csapnak össze, amely a legutóbbi idényben búcsúzott a holland első osztálytól, s az egyike annak a két másodosztályú csapatnak, amely nekivág az EL mostani szezonjának.

Gera Zoltán, a Ferencváros támadó középpályása a fradi.hu-nak adott interjúban úgy vélte, az lesz a legfontosabb, hogy szervezetten védekezzenek, ne kapjanak gólt, az előttük adódó lehetőségekből pedig minél többet kihasználjanak.  "Műfüvön lesz a mérkőzés, kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz a pálya, ebből a szempontból nem mi leszünk előnyösebb helyzetben" - mondta Gera, s hozzátette, olyan eredményt kell elérniük Hollandiában, amely után a hazai visszavágón be tudják biztosítani továbbjutásukat.

László Csaba, az MTK Budapest újdonsült vezetőedzője a sorsolás után úgy fogalmazott, a kék-fehéreknek és a Vojvodinának egyformán 50 százalék esélye van a továbbjutásra, ugyanakkor a hazai meccsen mindenképp nyerni akar, így "nem feltartott kézzel" küldi pályára tanítványait a Szusza Ferenc Stadionban.

Az MTK honlapja idézte Zlatomir Zagorcicot, a szerb együttes vezetőedzőjét, aki az MTK-ból Kanta Józsefet és Torghelle Sándort emelte ki: "Feltérképeztük az ellenfelet, amely szereti a támadófutballt, Kanta a középpálya zászlóshajója, Torghelle pedig a semmiből is képes gólt szerezni." A tréner hozzátette, a magyar csapat szervezetten játszik, s tapasztalt játékosok is vannak a keretben, ugyanakkor meggyőződése, hogy a Vojvodina jobb, így tanítványai ünnepelhetnek majd az első meccs után.

A Debrecennél a héten sokkal inkább a klub jövője állt az érdeklődés középpontjában, mint a Sutjeska Niksic elleni EL-meccs. Kedden aztán megszületett a megállapodás, s az egyesület jövőbeli működtetéséről szindikátusi szerződésben állapodott meg a többségi tulajdonos és a helyi önkormányzat.

Balogh Norbert, a DVSC 19 éves támadója pályafutása első európai kupameccsére készül, s a dvsc.hu-nak azt mondta, fegyelmezetten, de agresszívan kell futballozniuk, hogy megfelelő előnnyel utazhassanak el az egy hét múlva sorra kerülő visszavágóra. Hozzátette, háromgólos sikerrel már elégedettek lennének.

Botosaniban két újonc csapat találkozik egymással: sem a moldovai, sem a grúz Chinvali nem játszott még az európai porondon. Esélyekről nehéz beszélni, ami viszont tény: a mértékadó transfermarkt.de oldal szerint a kaukázusi csapat keretében Omar Migineishvili és a nyáron szerződtetett Mesab Gigauri a legértékesebb: 300.000 euróra taksálják őket. Ezzel szemben a Botosani talán legpiacképesebb futballistája, a nyáron a Steauához közel került, de mégis maradó curaçaoi válogatott Quenten Martinus értéke 750.000 euró. A Botosani alaposan rákészült az európai debütálásra, hisz 11 új játékost igazolt, köztük olyan, a román bajnokságban komoly tapasztalattal rendelkező labdarúgók, mint Dan Roman, Raul Costin, a szatmári Ciprian Brata, Andrei Cordos vagy Rares Plesca. A rutinos labdarúgók közé sorolható azonban a bolgár Lomotiv Plovdivtól szerződtetett Radoszlav Dimitrov vagy a skót válogatott mezét korábban két meccsen is viselő Scott Robertson, aki a Hibernian együttesét hagyta ott a moldovaiak kedvéért.

Európa Liga-selejtező, első meccs:
Debreceni VSC-Sutjeska Niksic 19.30 Duna World
Go Ahead Eagles-Ferencváros 21.00 DunaTV
MTK Budapest-Vojvodina 21.30 Duna World
Botosani - Chinvali 20.00 DigiSport

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: