2009-04-03 20:46:38• hírek • Parajdi Andrea

Üzenet az űrbe

Mindössze nyolc perc alatt, tizenöt Kárpát-medencei várossal vett fel élő rádiókapcsolatot Charles Simonyi űrturista. A szatmárnémetiek is sikeresen közvetítették a jókívánságaikat.

Pénteken délután 18:45 körül a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont dísztermében, feszült volt a hangulat, hiszen mindenki arra várt, hogy sikerül-e rádiókapcsolatot létesíteni Charles Simonyival, a magyar származású űrturistával. A helyi Sky Lark Rádióklub lehetőséget kapott arra, hogy bekerüljön azoknak a rádióamatőröknek a sorába, akik átadhatják üzenetüket az űrturistának.

Charles Simonyi Amerikában élő szoftverfejlesztő, éveken át a Microsoftnál dolgozott, ahol többek között a Word és az Excel fejlesztését vezette. 2007-ben járt először az űrben, aztán 2009. március 26-án újabb két hét űrutazásra indult. Ez idő alatt több alkalommal is kapcsolatot létesít magyar rádióamatőrökkel és diákokkal.

Az április 3-i rádiókapcsolaton Sopron, Dunaszerdahely, Siófok, Süttő, Vác, Budapest, Gyöngyös, Ózd, Bokros, Szeged, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Kolozsvár, Szatmárnémeti és végül Csíkszereda közvetíthette üzenetét Simonyinak. A tizenöt város közül azonban Gyöngyös, Vác és Budapest nem tudott kapcsolatot létrehozni az űrturistával. A Szatmárnémeti rádióamatőrök viszont bebizonyították, hogy 2000 km-re is könnyen el tudnak juttatni egy üzenetet.

Oláh Szabolcs, a Sky Lark Radióklub elnöke, illetve a Romániai Rádióamatőr Szövetség Tájfutó szakágának vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, annak ellenére, hogy mindössze 30 másodpercük volt az üzenet átadására, számukra nagy öröm, hogy technikailag megfeleltek. Az üzenetekben egyébként kötelezően el kellett mondani a hívójeleket, a város nevét, illetve a kapcsolat minőségének kódjait, s csupán ezt követően adhatták át jókívánságaikat.

Vasárnap április 5-én, 18:05 perckor az iskola dísztermében újabb kapcsolatot hoznak létre Charles Simonyival, akkor azonban nem közvetlen módon. Simonyi 11-12 percen át beszélget majd a budapesti űrállomással, ahol tíz kérdést olvasnak fel neki. Mind a 15 város küldött fel legalább húsz, diákok által összeállított kérdéssort, ám végül egy szelektálás során dőlt el mit kérdeznek az űrturistától.

A második (Hogyan látszanak a bolygók és a csillagok az űrhajóból? Hány műholdat lát szabad szemmel?) és negyedik (Mit érzett, amikor elindult az űrhajó?) kérdéseket a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont diákjai küldték be, s ha a technika és az időjárás is megengedi Charles Simonyi vasárnap délután maga adja meg a választ.

A képekre kattintva elérhető a képgaléria

Charles Simonyi Szatmárnémetivel is élő rádiókapcsolatba lépett.

A helyi Sky Lark Rádióklub kvalifitása által lehetőséget kapott arra, hogy bekerüljön azoknak a rádió amatőröknek a sorába, akik átadhatják üzenetüket az űrturistának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: