2015-09-02 13:08:36• hírek • Kocsis Zoltán

Hol lehet a legjobban keresni Erdélyben?

Szatmár megye továbbra is a középmezőnyben található országos szinten a fizetések terén, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben nőtt az átlagbér, derül ki az Országos Munkaügyi felügyelet legújabb statisztikai adataiból.

Ezek szerint Szatmár megyében az átlag bruttó fizetés júliusban 1481 lej volt. Ezzel a 42 romániai megye közül a 24. helyen állunk. Azaz a középmezőnyben. Még akkor is, ha az elmúlt esztendőben nőtt a szatmári átlagfizetés. Hogy mennyivel? Pontosan egy százalékkal.

A szatmári bruttó átlagfizetés azonban alaposan elmarad az országos átlagtól, ami 2516 lej. Ez 7,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A szatmári és az országos átlag között tátongó szakadék „természetesen" a különböző megyék között is megmutatkozik.

Romániában mindössze három olyan megye van, ahol az átlagfizetés meghaladja a 2000 lejt, de 23 olyan van, ahol nem éri el az 1500 lejt! A legtöbbet természetesen a bukarestiek kapnak munkájukért, átlagban 2677 lejt. Ez egy százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A szűk elithez tartozik továbbá a Bukarestet körbevevő és vele szoros gazdasági szimbiózisban élő Ilfov, ám az itteniek 2242 lejes átlaga is 400 lejjel kisebb, mint a fővárosiaké. A harmadik helyen pedig Kolozs található 2051 lejjel.

A következő három helyen aztán egyaránt erdélyi megyék következnek: Szebenben 1979, Temesben 1871, Brassóban pedig 1855 az átlagbér. Brassó viszont egy másik tekintetben vezető pozíciót foglal el: 2,6%-os növekedésével itt nőtt a legtöbbet az átlagfizetés az elmúlt évben. Ezen a téren Dambovita, Bihar, Hunyad és Braila következik. A lista másik végén Prahova, Iasi, Dolj, Arad, Gorj, Buzau, Szilágy, Neamt, Krassó-Szörény és Arges található - itt egy százalék alatti a növekedés. Mitöbb, Ilfov megyében csökkenést regisztráltak.

A legkisebb fizetéseket Vaslui (1364), Vrancea (1367), Suceava (1375), a szomszédos Máramaros (1379) és Hargita (1386) megyében fizették ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: