2007-09-14 19:36:21• hírek • Szatmar.ro

A középiskolások 90%-a szeretne továbbtanulni

 RMDSZ-OMDSZ felmérés készült a magyar diákok felsőoktatási percepciójáról.

A középiskolát végző magyar diákok 90%-a tervezi, hogy továbbtanul, mindössze 10 %-uk hagyná abba a tanulást a középiskola elvégzése után-derül ki abból a felmérésből, amelyet az RMDSZ Oktatási Főosztálya és az Országos Magyar Diákszövetség végzett, és amelyet pénteken, Kolozsváron mutattak be a két intézmény vezetői.

„Attól tartottam, hogy nehogy ez is csak egy kutatás legyen a többi között– kezdte Lakatos András, az RMDSZ oktatási ügyvezető alelnöke a sajtótájékoztatót – de mikor megismertem a részleteit, tudtam, hogy az RMDSZ Oktatási Főosztálya is részese és támogatója kell legyen.” A politikus kifejtette, hogy több érv is volt a kutatás támogatása mellett: egyrészt oktatási témáról szólt, másrészt egy kevésbé kutatott szegmenst célzott meg, mégpedig az egyetem előtt álló, középiskolát végzőket.

A Communitas Alapítvány által támogatott felmérés értelmében a középiskolát végző magyar diákok 90%-a tervezi, hogy továbbtanul, mindössze 10 % lép ki az oktatási rendszerből. Egyetemi központokra leosztva a megkérdezettek 25,5 százaléka szeretne kolozsvári egyetemre beiratkozni, 11, 9 %-uk Marosvásárhelyre menne, a harmadik helyezett pedig Nagyvárad 4,7 százalékkal. Ezeket a városokat Csíkszereda, Temesvár, Brassó, Kézdivásárhely és Bukarest követi.

Ország szerinti megoszlás szerint Romániában 61,7 százalékuk tanulna tovább, a többiek azonban fontolóra vették a külföldi továbbtanulás lehetőségét is. Az adatok értelmében a diákok 23,7%-a a megfelelő, biztos munkahely, 23,8%-uk a tanulás, információszerzés, 12.5%-uk pedig a piacképes szakmai felkészültség miatt iratkoznának be egyetemre.

A migrációs szándékot nézve, a diákok 37,83%-a néha gondol a külföldi kitelepedésre, de nincsenek konkrét elképzelései erről, 20,72 %-uk ki akar telepedni, de nem tudja hogyan és hova, míg 20,63 %-uk nem telepedne ki.

Az értékrend és jövőtervek tekintetében a tanulás, a szakmaszerzés, a saját lakás, az önálló életvitel, az elhelyezkedés, a családalapítás és gyerekvállalás vezeti a listát.

Az OMDSZ részéről Birtalan Csanád Gábor elnök, Zsigmond József a kutatás vezetője, valamint Szabó Júlia és Kis Zita szociológusok vettek részt a sajtótájékoztatón. Birtalan ismertette, hogy Erdély egész területéről 47 tanintézményben jártak, és több mint 1000 diákot kérdeztek meg. Zsigmond József kutatásvezető közölte, főként a diákok migrációs, továbbtanulási szándékát, nyelvi lehetőségeit, értékrendjét vizsgálták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: