2014-10-30 12:44:05• hírek • Kocsis Zoltán

Hol és mikor szavazhatunk vasárnap?

A hétvégi államfői választások kapcsán a legfontosabb információ, hogy vasárnap 07.00-21.00 órák között adhatjuk le voksainkat. Eugeniu Avram prefektus és Adriana Valcu, a Megyei Választási Iroda elnöke csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján értelemszerűen egyéb fontos információval is szolgálni tudott.

Ezek közül talán a legfontosabb, hogy azok a személyek, akik lakóhelyükön (abban a városban vagy abban a községben) tartózkodnak, akkor azok csakis lakcímüknek megfelelő szavazóházban adhatják le voksaikat. Akik máshol tartózkodnak, azok bármely szavazóházban szavazhatnak - miután kitöltenek egy írásos nyilatkozatot, melyben leszögezik: másutt nem szavaztak és nem is áll szándékukban megtenni.

Speciális esetet képeznek a kórházak és a fegyintézetek. Előbbit csak saját felelősségre hagyhatják el a betegek és a legközelebbi szavazóházban szavazhatnak. Általánosabb azonban, hogy a kórház vezetősége révén mozgóurnát kérnek. Hasonló a helyzet a fegyintézetek esetében is - Szatmárnémetiben 400 fölötti a fogva tartottak száma: ők is az intézmény vezetőin keresztül kérhetnek mozgó urnát. A háziőrizetben lévők is a mozgó urnák igénylésével fejezhetik ki politikai opcióikat, ám mellékelniük kell a bírósági végzést, amely megtiltja, hogy elhagyják otthonukat. A betegeknek, akiket nem lehet elvinni a szavazóházig, orvosi igazolással kell ezt bizonyítaniuk. Nagyon fontosa azonban, hogy a mozgó urnát igénylő dokumentumokat szombat délután 18.00 és 20.00 órák között juttassák el a szavazóházak elnökeihez.

Avram elmondta, a lakosságnyilvántartó hivatal munkatársai az elmúlt napokban terepmunkát végeztek megyeszerte. Aktualizálták a választási névjegyzékeket és 85 személy kapott ezáltal személyi igazolványt. Akinek azonban gondjai vannak személyi okmányaival, azokat még vasárnap is várják az illetékes hivatalok. A speciális program szerint a lakosságnyilvántartó hivatal hétköznaponként 08.30 és 18.30, szombaton 08.00 és 16.00, vasárnap pedig 08.00 és 21.00 órák között várják az ügyfeleket, míg a szatmárnémeti helyi adóhivatal szombaton 08.00-16.00, vasárnap pedig 08.00 - 20.00 órák között.

A sajtótájékoztatón Avram elárulta, a választásokra való felkészülés Szatmár megyében zökkenőmentesen haladt, valamennyi kellék megérkezett, a helyiségeket kijelölték, mint ahogy a szavazóházi elnököket és szavazóbiztosokat is. Csütörtökön kezdték kiosztani a szavazólapokat először Szatmárnémetiben, pénteken aztán a megye valamennyi települése számára. Mindezt persze katonai felügyelet alatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: