2013-03-14 20:22:25• hírek • Kocsis Zoltán

Hol álljon az új megyei könyvtár?

Mint ismeretes, azért van szükség új könyvtár építésére, mert a jelenlegi a Federalcoop fogyasztói szövetség tulajdonában van. Az elmúlt évben 627.000 lej bérleti díjat fizetett a megyei tanács. A tulajdonjogi vita korábban másfél évtizedes pereskedést vont maga után, minek következtében négy évig nem lehetett használni az olvasótermet. A bérleti szerződés 2014 végéig szól.

A Szatmár Megyei Tanács januári ülésén fogadta el a megvalósíthatósági tanulmányt és a gazdasági-technikai mutatóit annak a közel 50 millió lejes beruházásnak, amelyből az új megyei könyvtárat építenék fel. Az elfogadottak alapján a Kogalniceanu utcában. Csakhogy időközben felmerült, hogy a Székesegyház mellé is kerülhetne az épület! Te hol látnád szívesebben?

Napokkal azt követően, hogy az MT tagjai megszavazták a megvalósíthatósági tanulmányt és a beruházás gazdasági-technikai mutatóit, Mircea Govor alelnök az egyik román nyelvű napilapban előállt az ötlettel: mi lenne, ha a könyvtárat nem a valaha Károlyi köznek nevezett Kogalniceanu utcára építenék, hanem a Székesegyház és a „divatház" közötti parkba?

A felvetés két szempontból is érdekes. Egyrészt, miért néhány nappal azt követően rukkolt elő vele a politikus, hogy a megyei tanács megszavazta a határozattervezetet? Ennél is érdekesebb azonban, hogy az említett helyen park áll, márpedig egy 2007-ben elfogadott törvény kimondja: a zöldövezetek funkciót nem szabad megváltoztatni. Erről az urbanisztikai bizottság javaslatát meghallgatva a városi tanácsnak kell döntenie, amannyiban oda kulturális épületet szeretnének építeni.

A Székesegyház melletti park

Felmerül továbbá egy harmadik kérdés is: miként számolnák fel a város egyik parkját, miközben uniós és országos törvény szabályozza az egy főre eső minimális zöld övezet szükségességét. Amit Szatmárnémeti nem ér el! Arról nem beszélve, hogy a „költözés" újabb tervek, megvalósíthatósági tanulmány, stb. von maga után, ami ismételten pénzbe kerül. A Kogalniceanura tervezett épületet ugyanis nem lehet control copy-val „átmásolni"!

Hogy tisztábban lássunk, megkerestük Nits Jánost és Szőcs Pétert, az urbanisztikai bizottság elnökét illetve tagját.

„A Székesegyház melletti park régészeti és műemlékvédelmi szempontból is egy fontos hely. Ha oda bárki építkezni szeretne, előbb komoly feltárást kellene végezni, ami hosszabbá és drágábbá tenné a munkálatokat - mondta a történész. Felmerül azonban egy társadalmi szempont is. Tényleg az lenne a legfontosabb Szatmárnémeti számára, hogy megszüntessünk egy szépen karban tartott parkot, mikor számtalan romos épület és lerobbant terület található akár a történelmi központ közvetlen közelében. Ilyen például a Kogalniceanu 5. szám. Másik megoldás lehetne egy történelmi épület rehabilitálása, amellyel máris két legyet üthetnénk egy csapásra", tette hozzá a városi tanácsos.

A könyvtár eredeti rendeltetésének helye: a Kogalniceanu 5

Nits János szerint a kérdés három további kérdést vet fel. „Először is el kell döntenünk, hogy mit akarunk: maradjon meg a park vagy inkább építsük be? Másodszor, az épület, amely oda kerülne, miként illeszkedne be a város képébe? Harmadszor pedig miként hatna ki a közlekedésre egy új épület?"

Kevesen tudják, hogy a Dózsa György utca, Sugárút, Széchenyi (1 Decembrie) utca és Szabadságtér által határolt kis park helyén állt korábban Szatmárnémeti polgármesteri hivatalának épülete. Amíg 1975-ben le nem bontották. Már korábban is felmerült az ötlet, hogy vissza kellene építeni.

A Szatmár.ro viszont arra kíváncsi, olvasóink szerint hol kellene felépíteni a Megyei Köztárat: ezen park helyére vagy a Kogalniceanu utcai romok helyére?

Az új könyvtár terve

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: