2010-08-09 12:48:59• hírek • Szatmar.ro

Hőkorszak elé nézünk

A világegyetemben hatalmas energiák működnek, feltételezések szerint az Univerzum ősanyaga legkevesebb négybillió Celsius-fokos lehetett. Ehhez képest, a következő 10 évben fokozatosan bekövetkező-, 50 Celsius-fokig történő hőmérsékletugrás valóban eltörpül, mégis megnehezíti a földi életet.

Naponta megszámlálhatatlan hír kerül napvilágra a globális felmelegedéssel kapcsolatban. Mojib Latif, a neves kieli klímakutató szerint, a globális felmelegedés következtében a következő 10 évben drasztikus módon akár öt-hat fokkal magasabb átlaghőmérsékletre is számíthatunk. A szakértő szerint nem árt hozzászokni az utóbbi időszakban tapasztalt kánikulához, mivel a közeljövőben a Föld egyes területein akár az 50 Celsius-fokos hőmérséklettel is meg kell bírózni. Latif szerint a felmelegedés jóval gyorsabban következik be, mint ahogyan azt előrejelezték. Amennyiben a globális felmelegedés ilyen ütemben folytatódik tovább, annak beláthatatlan következményei lesznek - hangoztatta a klímakutató.

2010 augusztusáig világviszonylatban számos extrém időjárási jelenség fordult elő: kánikula, özönvízszerű felhőszakadások, áradások, erőtüzek stb. A Delaware szövetségi állam egyetemének hétvégi közleménye szerint pedig, mintegy 260 négyzetkilométeres jégtömb szakadt le a Grönland északi részén található Petermann-gleccserből. Az átlaghőmérséklet érezhetően megemelkedett. A szakértő szerint a jelenség hátterében nem csupán a magas széndioxid-kibocsátás áll, hanem az is, hogy a Nap jóval több energiát bocsát a rendelkezésünkre, mint amit a jelenlegi körülmények között fel tudunk használni. Az éghajlatkutató szerint a megoldáshoz vezető első lépcsőfok az lenne, ha a lehető legrövidebb idő alatt hosszú távú, innovatív környezetvédelmi eljárások kerülnének kidolgozásra.


A következő 10 évben megszokottá válhat az 50 Celsius-fokos hőmérséklet

A következő 10 évben megszokottá válhat az 50 Celsius-fokos hőmérséklet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: