2010-01-13 12:15:42• hírek • Szatmar.ro

Hogyan vezessünk ködben, havas utakon?

Ha az elmúlt hetek időjárási viszonyait vesszük alapul, akkor azt hiszem ez egy igen aktuális téma. Az elmúlt egy hónapban több közúti baleset is történt, közöttük halálos kimenetelü is, sok esetben azért, mert az autóvezetők nem az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően haladtak.

A csúszós téli utak elég sok problémát okoznak az autósok számára, nem beszélve a jelentősen megváltozott időjárásnak köszönhető ködröl. Alapvető szabály, hogy az ilyen időjárási és útviszonyok mellett sokkal óvatosabban kell vezetni és föl kell készülni a váratlan helyzetekre is. Lássuk tehát mi a szakértők véleménye, hogyan kell ilyenkor a lehető legbiztonságosabban közlekedni.

Követési távolság.
Az Európai Autóklub szakértői azt tanácsolják, hogy az előírt követési távolságot ilyenkor legalább háromszorosára kell növelni. Lényegében ez azt jelenti, hogy az előttünk haladónak a megszokotthoz képest még minimum 3-5 másodperc előnyt kell adni, így adott helyzetben időben észlelni tudjuk veszélyt és biztonságosan le tudunk fékezni.

Fényszórók, ködlámpák.
Az őszi-téli időszakban, főképp a korai sötédedésre való tekintettel, nem árt ha mindíg föl van kapcsolva a tompított fényszóró, az un. „rövid fény". Azt hiszem mindannyian ismerjük azt a tévhitet, miszerint ködben a legideálisabb a reflektort (hosszú fény) használni. Azért tévhit, mert a miliméter ezredrészének megfelelő, parányi vízcseppek felerősítik a visszaverődő fényt, így tehát nem segít a reflektor, sőt mitöbb, jelentősen rontja a látási viszonyokat. A szakértők véleménye szerint a ködlámpát csak abban az estben kell bekapcsolni, ha a látási távolság ötven méter alá csökkent. Főként a hátsó ködlámpával kell vigyázni, ugyanis annak fénye megközelítőleg harmincszor erősebb mint a normál lámpa, így jó látási viszonyok esetén teljesen megvakíthatja a mögöttünk haladó autó vezetőjét.


Nagy ködben a látási viszonyok drasztikusan lecsökkennek
Nagy ködben a látási viszonyok drasztikusan lecsökkennek



Fokozott figyelem.
Sűrű ködben még a tapasztalt autóvezetők számára is komoly feladattá válik a tájékozódás, főként akkor ha nem a megszokott útszakaszon közlekedünk. Ilyenkor nyújtják a legnagyobb és talán az egyetlen segítséget az útszéli táblák és oszlopok, melyek az autópályán ötven méterenként vannak elhelyezve.

Egy másik dolog ami ilyenkor gondot okozhat, hogy ködös időben lényegesen lassabban haladunk mint általában. Ennélfogva az utazás időtartama is jelentősen megnő, tehát sokkal nagyobb, sokkal hosszabb ideig tartó koncentrációra van szükség. Éppen ezért, amennyiben azt érezzük, hogy szemünk ég, a figyelem lankad, azonnal iktassunk be egy rövidebb pihenőt. Nem érdemes az életünket kockára tenni azért, hogy egy órával hamarabb hazaérjünk

Jég, sár, dér, hordalék. Bármennyire is meglepő, de a lehullott falevelek, illetve a traktorok és más mezőgazdasági gépek által az utakra fölvitt sár is okozhat legalább akkora problémát az autóvezetők számára mint a hajnali dér, vagy a lefagyott utak. Ilyen csúszási veszélyek észlelésekor, ajánlott azonnal csökkenteni a sebességet, de mindenképp a hírtelen fékezések mellőzésével. Próbáljunk minnél óvatosabban haladni, kerüljük a hirtelen kormányzási manővereket.

Forrás: Anvelopenet.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: