2006-01-29 00:17:51• hírek • Szatmar.ro

Alkohol nélkül?

Józanul repítenek a mennyekbe a gyümölcsitalok...

Nem kell bánkódnunk, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy nem ihatunk alkoholt. Egy jófajta szeszmentes koktél is elvarázsolhat bennünket, miközben színjózanok maradunk.

Munkához, autóvezetéshez, netán egészségünk megóvása végett. „Ezeket az italkeverékeket egyébként éppen ezért találták ki a mediterrán népek” – mondja Sárkány Róbert mesterszakács. A délszaki vidékeken tizenkét órától délután négyig köztudottan tombol a hőség. Dolgozni ilyenkor képtelenség, jön a pihenőidő, vagyis a szieszta. Az emberek tikkadtan kókadoznak a hőségtől, kell a hűsítő. Ugyanakkor tudják: alkoholmámorban úszva bajosan vehetnék fel a munkát. Előkapják hát a náluk honos ananászt, grépfrútot, narancsot, mandarint, kivit. Tejszínnel, eperkrémmel, szénsavas üdítővel bolondítják meg a gyümölcsöt, és máris frissek lesznek tőle.

Irány tehát a piac, a zöldséges, ahol a déli finomságokat beszerezhetjük. Vannak férfias jellegű alkoholmentes koktélok, ezek tonikalapúak, így enyhén kesernyések. Grépfrútból, narancsból készítik őket. A nőknek való itókák lágyabbak, amiről a tejszínalap is árulkodik. Piros gyümölcsök, eper vagy ribizli, de turmixolt kivi is kerülhet beléjük. A koktélkeverő az ilyen italt mentával, szénsavas ásványvízzel vegyíti. Tört jég, pici tejszínhab, és máris kész a „hölgyek öröme”.

Akadnak koktélok, amelyekben van alkohol, de az egyéb tartalom miatt e kevéske mennyiség elenyészik. A likőr színt és ízt ad, de nem árt meg.
Narancsimádóknak ajánlja mesterszakácsunk a Fitt koktélt. A rostos narancslével több gyümölcs keveredik. Összeturmixoljuk őket, ásványvizet adunk hozzá, és a művet tört jéggel tálalva reszelt csokoládéval ízesítjük.

A sárga ital után következzék a Zöld Élet (Green Life) kiviből, ananászléből, tejszínből, mentával, koktélcseresznyével díszítve. A Black Man (Fekete Ember) igazi macsókoktél. A kóla, aprított megy, rumaroma és citromlé együtt lehet olyan férfias, mint bármely alkoholdús italkeverék.

mindmegitta.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: