2016-04-11 13:39:14• hírek • Szatmár.ro

Hogyan válaszolt idén az EFIKOT az új generáció kérdéseire?

Több mint öröm volt számunkra, hogy mint szervezők, azzal a problémával küzdhettünk meg, hogy alig fértek be a résztvevők a terembe, annyira sok érdeklődő látogatott el a 15-ik alkalommal megrendezett Erdélyi Fiatal Közgazdászok és Vállalkozók Találkozójára. Sokak szerint nem lineárisan, hanem a momentumok szintjén éljük meg a körülöttünk lévő történéseket, így hát következzen néhány villanás a szatmári hétvégéről. Kardos Kinga beszámolója.

Három fontos témakörrel indult a rendezvény első napja: anyagi és szakmai támogatások, sikeresen fejlődő helyi vállalkozás és a Z generáció. Szilágyi Péter, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programmal nyitotta meg a lehetőségek tárházát azok felé, akiknek van már ötlete, de még pénzügyi támogatásra, szakmai tanácsadásra tennének szert. Lieb Mihály, az Autonet cégcsoport vezetője és tulajdonosa, mint egy igazi vállalkozói atya, sokéves tapasztalattal beszélt a fiatal közönségnek: gyakorlati tanácsai arra buzdítottak, hogy fogadjuk be a világból érkező ingereket, kóstoljunk bele az idegenbe, de becsületen alapuló üzleteket kössünk és igenis érdemes itthon meglépni ezt.
De milyenek is vagyunk mi és milyen lesz a még fiatalabb Z generáció? Kuti Géza, online kutatási szakértő szerint instantilizmus, mobilizálódás, játékosodás és még sok, talán drasztikusnak tűnő változás következik be a jövő munkaerejében, amire a ma vállalkozói fel kell legyenek készülve.

Külföldre menekülünk, de miért is? Hiszen a legértékesebb kapcsolataink itthon vannak. Szécsi Kálmán, az RMKT országos elnöke, a napokban elindított mentorprogramról is beszélt, az itthon indított vállalkozások előnyeit bővítve. Te hány kézfogásnyira vagy Kádár Magortól? Nem elég ismerni önmagunkat, tisztában kell lenni azzal, miben vagyunk egyediek és ebből mit teszünk láthatóvá. Egy olyan konferenciát, mint amilyen az EFIKOT is, a köré épülő személyiségek, előadók határozzák meg, ezért jönnek el sokan.

Ács Zoltán Magyarországról érkezett hozzánk. A Design Terminál Inkubációs programjának a vezetője a jövő trendjeiről beszélt: a kreativitást igénylő iparágak fognak felértékelődni, minden más terület automatizált lesz. Mindezek után, még specifikusabb módon merülhettünk el a karrier, személyes pénzügyek, értékesítés és next generation, vagyis a 30 év alatti fiatal vállalkozók témáiba.

KARRIER:

Butka Gergő, vállalkozó, helyi tanácsos Szatmárnémetiben, egy igazán fiatalos hangvételű előadást tartott, tabuk nélkül boncolgatta a kisváros és nagyváros közti különbségeket, mindezt kézzelfogható, hasznos tanácsokkal fűszerezve. Karádi Katalin, az MSG Systems Románia pénzügyi igazgatója szerint olyan munkahelyet kell válasszunk, amely megegyezik személyes értékrendünkkel, ahol nem csak elmélyíteni tudjuk a tudásunkat, hanem akár több területbe, több ágazat tevékenységébe is belekóstolhatunk. Albert Gáspár, bár még csak 23 éves, de már egy spanyolországi munkatapasztalaton túl van és hazatért Marosvásárhelyre, jelenleg a Bioeel projektmenedzsereként tevékenykedik. Úgy látta, hogy nem csak az ő esetében, hanem az Y generáció legtöbb képviselőjének a külföldi munkaélmény nem a megoldást jelentette, hanem csak egy ugrópontot a karrierben. Marschalkó Eszter, az ERGO HUMAN RESOURCES HR tanácsadója a karrierépítést az emberi oldaláról világította meg, azt hangsúlyozva, hogy mennyire fontos épkézláb ön- és környezetismerettel, illetve tiszta célokkal rendelkezni.

ÉRTÉKESÍTÉS:

Farkas Levente, a Marketingiskola.ro alapítója az ügyfél felé fordította figyelmünket, ami az értékesítés megkerülhetetlen tényezője. Balogh Szilamér, a Steelcase, Strategic Account Managere, pedig a "a tér erejéről", vagyis a munkahely elköteleződést növelő aspektusairól osztotta meg véleményét. "A tények mesélnek, a sztorik eladnak", a reklám fontosságáról beszélt Sopronyi Roland, vállalkozó, közgazdasági szaktanár. Laczkó Dénes, az East Grain üzletágvezetője pedig a "piacelemzéstől a nekifutásig" elemezte ki az értékesítési folyamatot.

SZEMÉLYES PÉNZÜGYEK:

A pénzhez való hozzáállás és a sikeresség kapcsolatáról beszélt Szakács Szilárd, a Capco pénzügyi tanácsadója; míg Gacsádi Tamás, a Gutmann Bank privátbankára a bizalom kulcsfontosságáról mesélt negatív befektetési példákon keresztül.
"A nyugdíjaskort úgy képzeljük el, hogy majd akkor fogunk utazgatni, de nem tesszük fel a kérdést, hogy vajon miből?" A nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról és lehetséges alternatívákról osztotta meg gondolatait Kelemen Zoltán, a Wolters Kluwer üzleti elemzője.
A szekciót egy kerekasztalbeszélgetés zárta, ahol a romániai pénzügyi kultúra, a bukaresti értéktőzsde szerepe a gazdaságban, az államilag garantált lakáshitel program és sok más aktuális gazdasági téma is a terítékre került.

NEXT GENERATION:

Mit is jelent a közösségi vállalkozás? Talpas Botond, az Igen, tessék! elnöke, egy igazán egyedi példával tudott szolgálni, amelyre teljes mértékben érvényes a konferencia jelmondata - Gondolkodj nagyban, cselekedj helyben! -, hiszen egy közösség helyi igényére válaszolva több településre is kiterjesztett kezdeményezés kulisszatitkaiba vonta be a közönséget. Barok István - a Bonafarm Zrt., üzletfejlesztési projektvezetője -, személyes hangvételű előadása arra inspirált minket, hogy próbáljuk ki a kis- és a nagycégnél való munkát is mielőtt saját vállalkozásba kezdenénk; meg kell érni arra, hogy "hátunkon tudjuk vinni egy cég vezetésének a felelősségét". Kovács Osváth-Zoltán, szintén nagyon fiatal, de már jelentős start-up tapasztalatra tett szert Magyarországon. Minden köntörfalazás nélkül, a nehézségekről, buktatókról beszélt; arról, hogy a jövőbeli sikereket nem az fogja meghatározni, hogy mekkorát tudunk álmodni, hanem, hogy milyen kompromisszumokra vagyunk hajlandóak. A szekciót Bozsó Tamás, a Crushbar Kft. ügyvezetője és tulajdonosa zárta, aki saját vállalkozásáról, vendéglátóipari tapasztalatairól beszélt.

Mindenkinek jó emésztést kívánunk a sok információhoz, reméljük jövőre is ilyen szép számban találkozunk!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: