2011-05-15 16:22:56• hírek • Kertész Róbert/MTI

Hogyan ölhetjük meg Kadhafit szabályosan?

"Szabályos" lenne Moammer Kadhafi megölése, ha a líbiai vezető katonai célpont elleni támadás következtében halna meg - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.

Sir David Richards tábornok a The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lapnak kijelentette: a nemzetközi hadikoalíció ugyan nem veszi közvetlenül célkeresztjébe Kadhafit, ám ha a líbiai vezető éppen egy olyan parancsnoki és irányító központban tartózkodik, amelyet NATO-támadás ér, és ennek következtében életét veszti, az a líbiai hadműveletekre kidolgozott szabályok keretein belül lenne.

Sir David az interjúban kijelentette azt is, hogy a NATO-nak komolyan meg kellene fontolnia a kijelölt célpontok szélesítését, olyan infrastrukturális létesítményeket is bevonva a támadási célok körébe, amelyek a Kadhafi-rezsimet segítik.

A vezérkari főnök nem nevezte meg e lehetséges újabb célpontokat, ugyanakkor kijelentette: még intenzívebbé kell tenni a hadműveleteket a rezsimre nehezedő nyomás fokozása végett, különben felmerülhet annak kockázata, hogy Kadhafi hatalmon marad. "Még tovább kell szorítanunk a présen, megmutatva Kadhafinak, hogy a játszma véget ért, és távoznia kell" - fogalmazott Richards.



"Szabályos lenne", ha Kadhafi katonai célpont támadása közben halna meg


 

A tábornok szerint ha a NATO úgy vonul vissza Líbiából, hogy Kadhafi még hatalmon van, akkor a líbiai vezető nagy valószínűséggel újból offenzívába lendülne a felkelők ellen. Sir David hozzátette: David Cameron brit miniszterelnökkel teljesen egyetértenek abban, hogy a konfliktus egyedüli végkimenetele csakis Kadhafi távozása lehet.

Hozzátette: az eddigi hadműveleteknek "alig voltak civil áldozatai", mivel a NATO a támadási célpontok kiválasztása során "rendkívüli gondossággal" jár el, és ha valamely művelet a polgári lakosságra bármilyen kockázatot jelentene, akkor az adott célpontot a szövetség inkább nem támadja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: