2014-08-08 16:18:14• hírek • Szatmár.ro

Hogyan lesz ebből igazi szelektív hulladékgyűjtés?

A Környezetvédelmi Ügynökség konferenciát szervezett hulladékgazdálkodás és szennyvíztisztítás témakörben.

A Kossuth-kertben található Zöld Ház nagy gyűlésterme  adott otthont a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által szervezett, "Modern technológiák a szennyvíz-tisztításban és a hulladékgazdálkodásban Európában" című konferenciának. Ezen - mivel a jelenlevők többsége a hulladékgazdálkodásban volt érintett, főleg erről esett szó. A magyarországi résztvevők elsősorban saját tapasztalataikat osztották meg a szatmáriakkal arról, hogy hogyan lehet elfogadtatni a lakossággal a szelektív hulladékgyűjtést és rábeszélni őket, hogy a háztartásukban  termelődő szemetet alapanyaga szerint külön gyűjtsék. Van ugyanis lehetőség Szatmárnémetiben a szelektív - nedves és száraz - hulladékgyűjtésre, ám még mindig kevesen élnek ezzel.

A magyarországi résztvevők elmondták: az anyaországban is nehéz volt ennek elfogadtatása és gyakorlatba ültetése. Volt olyan közigazgatási egység, amely szemét-szigeteket hozott létre és itt helyezte el a papír, üveg és műanyag összegyűjtésére szolgáló konténereket. Másfelé a háztartások külön zsákot kaptak ezek szelektív gyűjtésére.

Az igazán célravezető módszer az volt, amikor az iskolákban kezdték a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsíteni, iskolai osztályok kaptak saját, különféle típusú szemét gyűjtésére szolgáló kosarakat. A tanulókon keresztül pedig sikerült hatni a szülőkre és egyre több szülő kezdte otthonában is külön kosarakba gyűjteni a különböző típusú hulladékot.

A rendezvényhez kötve fiatalok a Zöld Ház szomszédságában összeállították a pillepalack-kupakokból álló Peleskei Istenszülő-ikont. Ezt a július 17 és 20 között megtartott Peleskei Ifjúsági Táborban készítették el, a műanyaglapokra elhelyezett több mint 50 ezer kupakból pedig most könnyen össze tudták állítani a művet. Ez hamarosan átkerül a Szatmár Megyei Tanács előterébe, így hamarosan ott lesz látható a fiatalok nagy munkájának eredménye.

A pillepalack-kupakokból készült ikon a Kossuth-kertben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: