2010-01-11 11:41:27• hírek • MTI

Hogyan lesz a fából csont?

A fa ágaiból csinálják a csontot
A fa ágaiból csinálják a csontot

Már nincs messze, és természetes úton lehet csontokat előállítani emberek számára. Olasz kutatók kifejlesztettek egy módszert, amellyel rattan fából az emberi szövettel csaknem megegyező csontot tudtak előállítani. A Bolognához közeli Istec biokerámia-laboratóriumban már egy egész juhnyájba implantálták az új csontot.

A folyamat a hosszú rattan cső feldarabolásával kezdődik. Az apró darabkákat kemencébe rakják, felhevítik, majd szenet és kalciumot adnak hozzá. A fát ezután egy másik gépezetben erős nyomás alatt tovább hevítik, és foszfátoldatot adnak hozzá. Mintegy tíz nap elteltével a rattan csontszerű anyaggá változik.

Az anyag megfelelő teherbírással bír, és tartós is, tehát a jelenleg alkalmazott csontpótlókkal ellentétben nincs szükség a rendszeres cseréjére - nyilatkozott Dr. Anna Tampieri, a kutatás vezetője a BBC-nek. Számtalan fafaj kipróbálása után azért esett a választás a rattanra, mert porózus szerkezete révén alkalmas arra, hogy a vér, az idegek és más testnedvek hatoljanak át rajta.

A bolognai egyetemi klinikán röntgennel vizsgálják, hogyan szuperál az új "facsont" a juhokban. A juhok saját csontjából részecskék vándorolnak a fából készült csontba, ezért nem pár hónap elteltével már meg sem lehet állapítani, hol találkozik a valódi és a műcsont.

A"fából csont" programot az Európai Unió támogatja. Az ember számára készített természetes és olcsó implantátumok öt éven belül rendelkezésre fognak állni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: