2017-01-21 09:39:44• hírek • Kocsis Zoltán

Hogyan kell komposztálni?

A környezetvédelmi minisztérium a Környezetvédelmi Alap révén másfél millió lej vissza nem térítendő hitelt biztosított Szatmárnémeti számára, amely összegből az önkormányzat komposztáló berendezésekkel láthatja el az ez iránt érdeklődő lakosait.

A kérvényeket folyamatosan várják a polgármesteri hivatalban, ám jogosan merülhet fel a kérdés: miként is kell helyesen komposztálni? Hogyan lehet hatékonyan használni ezeket a berendezéseket?

Nos, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség erre a kérdésre szeretne választ adni, ezért februárban tájékoztatási kampányt indít önkéntesei részvételével. Első alkalommal január 23-án, hétfőn az Auchan szupermarket parkolójába várja az érdeklődőket 13.00 órai kezdettel.

„A programban kétféle berendezés szerepel: az egyik a 300 lejes, szerves lebomlást lehetősé tevő tartály, a másik az 1500 lej értékű, szerves aerob lebomlást lehetővé tevő forgó tartályos berendezés. Ezek értékét a Környezetvédelmi Alapból kapott összegből fizetjük ki" - magyarázta egy korábbi sajtótájékoztatón Békéssy Erzsébet, a környezetvédelmi ügynökség vezetője.

„Ha a 300 lejes komposztáló berendezéssel számolunk, akkor összesen 5 ezer háztartásba kerülhet ebből. Így drasztikusan lehetne csökkenteni a termelt hulladék mennyiségét" - mondta a program bemutatásakor Kereskényi Gábor polgármester. „A hulladékszállítás jövője az, hogy mindenki annyi szemétdíjat fizet amennyit termel. Emiatt is fontos lenne, hogy sokan csapjanak le erre a lehetőségre" - figyelmeztetett Maskulik Csaba városmenedzser.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: