2005-09-07 19:50:58• hírek • Szatmar.ro

Hogy lett kolompérból burgonya?

22070920051_1.jpgFogyasztjuk köretként és főételként, sütve és főzve, chips-et és szeszt is készítünk belőle.

A burgonya – egyszerűbb nevén csak krumpli – hatalmas karriert futott be, mégis csupán póri gumónak tartjuk. Azonban ebből a póri gumóból királyi étkek készülnek, sőt a hercegnő burgonya finomságnak még a nevét is odakölcsönözte egy előkelő méltóság. A burgonyás ételekből olcsó, de rendkívül változatos étel készíthető, és akár úri asztalok éke is lehet a belőle készült finomság. Egy kis tejszínnel megbolondítva, roqforttal elvarázsolva, olívaolajjal, paradicsommal és zöldfűszerrel elbódítva megannyi gasztro-csoda válhat kezünk és tüzünk alatt a barna kis gömbökből.

A krumpli-sztori

A burgonya Európa és az Egyesült Államok egyik legelterjedtebb konyhai nyersanyaga. Fogyasztjuk köretként és főételként, sütve és főzve egyaránt, chips-et és szeszt is készítünk belőle. Története fordulatos és tanulságos, hisz ha megismerkedünk vele, láthatjuk, hogy ez a növény képes volt egy országot elnépteleníteni és egy fél kontinenst benépesíteni.

A burgonya története az Andok fennsíkjain kezdődött, hiszen az itt élő földművelő indiánok már több ezer éve termesztették ezt a rendkívül szívós gumós növényt, ami a mostoha időjárási körülmények ellenére, a szegényes talajviszonyok között is jó termést hozott.

Európába 1570 táján, a spanyol conquistador-ok közvetítésével került, de kezdetben általános bizalmatlanság övezte. Ezt csak tovább fokozta az a tény, hogy sok amatőr botanikus kezdett vele foglalkozni, (csakúgy, mint más, az Új Világból érkező növényekkel) akik, kellő ismeretek hiányában a mérgező levelét és termését fogyasztották el.
A gyakori éhínségek azonban fokozták a kísérletező kedvet, s ha lassan is, de terjedt a fogyasztása, elsősorban a szegények körében. Szerencséjére a porosz börtönök menüsorába is bekerült, itt ízlelte meg először a hétéves háborúban fogságba esett Antoine Augustine Parmentier, a francia király alkalmazásában álló gyógyszerész és kémikus. Parmentier döntő szerepet játszott a burgonya népszerűvé tételében. Utólag kiváló marketingszakembernek bizonyult. Nem kisebb személyiséget sikerült megnyernie a burgonya jó imázsának megteremtésére, mint magát a királyt, XVI. Lajost. Az uralkodó fogadásokon, „logó” gyanánt, krumplivirágot viselt a gomblyukában. A tehetséges embert a véletlen is segíti: a földet művelő parasztok között szándékán kívül sikerült elterjesztenie kedvenc növényét. Kísérleti krumpliföldjét, (nehogy úgy járjon, mint Pelikán elvtárs a Tanú c. filmben a naranccsal), katonákkal őriztette. A környéken élő földművesek egyből azt gondolták, hogy igencsak értékes növény lehet az, amire fegyveresek vigyáznak, s ezért az éj leple alatt elcsent gumókat saját földjeiken szaporították. A király még bukásában is burgonyát szolgálta, a forradalom alatt Franciaországban, az éhínségek miatt, tízszeresére növekedett a termőterülete.

Hazánkba német földről hazatérő diákok tarisznyájában érkezett az újvilági csemege.
II. József a felvidéki éhínség idején ingyen osztatta, sőt, termelőit adókedvezménnyel támogatta, melynek következtében nálunk is jelentősen nőtt a termőterülete. Az újvilági jövevényt nálunk, kezdetben, földi körtének, vagy földi almának nevezték, később terjedt csak a német elnevezésből (Grundbirne) származtatható „krumpli” szó.

A burgonya sikerszériája a XIX. század elején egész Európában folytatódott. Írországban az első számú népélelmezési cikk lett. Olyannyira, hogy a nagy menetelést megszakító gombafertőzés (Phytophra infestans) okozta burgonyavész idején megfeleződött az Ír lakosság. A zöld szigetről tömegesen vándoroltak az írek egy jobb élet reményében Amerikába. De nemcsak azért tették ezt, hogy az épp aktuális hollywoodi mozihős könnyebben eltűnhessen a Szent Patrick nap ír forgatagában, hanem hogy az USA legnagyobb nemzeteként megerősítsék egy nagyhatalom angolszász orientációját.

Hétköznapokon, munka után, gyorsan készíthetünk valami krumpli ételt. Merjünk kalandozni a gasztronómia csodálatos világában és ne csak a paprikás és a püré formáját készítsük. Az őszi estéken bár ínycsiklandóan hívogató lehet egy illatos, héjában sült krumpli vacsora, azonban megéri a fáradtságot egy kis plusz munka, hiszen ezernyi különleges burgonya recept várja, hogy általa a lenézett krumpliból úri étel váljon.

HarmoNet.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: