2005-12-22 09:14:00• hírek • Szatmár.ro

Börtöntévé Kínában

Sugároz a Börtöntévé. Új médiaműfaj született nemrég Kínában.

 

Új médiaműfaj van születőben. Reszkessetek profi tévésztárok, valóságshow-k neve nincs fő- és mellékszereplői, jön az új generáció! A börtöntévében képzett médianagyságok sora - már ha beválik a kínai kísérlet. Ott ugyanis nemrég indult az első börtöntelevízió, amelyet a smasszerek készítenek, a rabok néznek és műbírálnak.
Megkezdte adását Kína első börtöntévéje. A nyugati divattól eltérően nem a külvilág nézheti éjt nappallá téve a rácsok mögött senyvedő emberek életét bemutató valóságshow-t, a bentlakók bámulhatják epekedve a külvilágról készített összeállításokat. A hivatalos cél természetesen a rabok átnevelése, megspékelve azzal, hogy fogvatartóik szeretnék a külvilág legfontosabb történéseit is rendre eljuttatni az elítéltekhez, hogy később, szabadulásukkor majd naprakész információkkal bírjanak a világról.

A kéthetente jelentkező, legfeljebb egyórás műsorban az őrök által gondosan kiválogatott hírek ismertetése mellett természetesen beszámolnak a börtönben történt változásokról is. A műsor fénypontja a hazamegyek című rovat és a rabok egykori lakhelyeiről készült montázs sorozat.

Az egyelőre csak a főváros 13 büntetés-végrehajtási intézetében látható műsorokat maguk az őrök készítik, akik a stúdióvezető szerint is teljesen amatőrök, azonban mint büszkén nyilatkozta, szívvel-lélekkel dolgoznak a tévéműsoron. Így lesz a smasszerből operatőr, világosító, adásrendező vagy riporter. Az előző napi műsorvezető aztán peckesen lépkedhet a cellák között a közönség elismerő szavait fogadva. Arra nem is merek gondolni, mi történik akkor, ha a sztárriporter ügyetlenkedései miatt nevetség tárgyává válik a bentlakók körében.

A lényeg az átnevelés - ismételgették a kezdeményezésről szóló lapjelentésben, amelyben meg sem próbálták a laikus olvasóknak elmagyarázni, hogy mi a titka az átnevelő csodaprogramnak. Így talán nem meglepő, hogy vadul kombinálni kezd az ember. Ki ne szeretne sztár lenni, de legalábbis a mostani fizetésénél jelentősebb jövedelemre szert tenni?! Kínában több száz helyi csatorna működik, ahol esetenként nagyobb fizetést kínálnak a gyakorlott televíziós szakembernek, mint egy veterán börtönőrnek valamelyik fegyházban. Tehát a minőségi ugráshoz nem kell más, csak egy kétszáz négyzetméteres stúdió és 17 ezer rab, aki rendszeresen és fegyelmezetten végignézi a smasszerek első szárnypróbálgatásait. A gyakorlathoz csak idő kell és ha valami, egy fegyintézetben ez mindig korlátlanul áll rendelkezésre. És tessék, kész az átformálás: a börtönben töltött évek alatt az őrökből nagyszerű tévések válnak.

MR

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: