2014-06-30 18:38:23• hírek • Kocsis Zoltán

Hogy éjszaka is leszállhasson a helikopter a kórház udvarára

Mivel semmilyen rendkívül fontos pont nem szerepelt a napirenden, több esetben is PDL-PNL párbajba ment át a Szatmár Megyei Tanács hétfő délutáni ülése. Noha a két párt vezetősége országos szinten esetleges együttműködésről tárgyal, a liberális szatmári tanácselnök kijelentette: másfajta koalíciót nem tud elképzelni, minthogy a demokrata-liberálisok belépjenek a Nemzeti Liberális Pártba.

A demokrata-liberálisok rögtön azt követően támadták Stefet, hogy az ismertette a napirendi pontokat és közölte, hat új ponttal egészíti azt ki. Vasile Berinde immár sokadjára tett panaszt, amiért a napirendi pontokat csak későn kapják meg. „Amennyiben nem kapjuk meg a törvény által előírt öt nappal a tanácsülés előtt, akkor nem veszünk részt az ülésen, a határozatokat pedig megtámadjuk a közigazgatási bíróságon", mondta.

A PDL-s tanácsosok kifogásolták az Szatmár Megyei Kórházat érintő két határozati pontot is, az egyiknél tartózkodtak is. Amikor arról volt szó, hogy a tanács működési engedély ad-e a Hypedria kft. által működtetett komputertomográfnak, akkor Adrian Cosma afelől érdeklődött, hogy a tanács miért bólint rá a kórház konkurenciájára. Mivel nem érkezett konkrét válasz, Kovács Máté, az RMDSZ frakciójának elnöke is megismételte a kérdés egy részét, kérdezvén, hogy mi a helyzet a kórház a saját komputertomográfjával?

Adrian Stef tanácselnök azzal próbálta meg nyugtatni a kedélyeket, hogy a kórház CT-je is működik, ám szükség van egy hasonló gépre a Szamos túloldalán is. Az említett cég pedig csak addig üzemelteti a megyei kórházban a CT-jét, amíg át nem költözhet a már közel két és fél éve felújítás alatt álló járóbeteg-ellátóba.

Egy másik napirendi ponttal kapcsolatban Cosma azt kifogásolta, miért akar a tanács 1,6 millió lejt költeni a kórház parkolójára, miközben a leginkább eladósodott közintézménynek számít és gyógyszergondokkal is küszködik. Erre válaszolva Stef elmondta, a kórháznak csak azért vannak hátralékai, mert remény van rá, hogy ezeket átvállalja a kormány, az így megspórolt pénzt pedig fejlesztésekre használhatják. „A parkoló felújítására pedig többek között azért is van nagy szükség, mert jelen pillanatban a SMURD vagy bármilyen helikopter nem tud leszállni csak nappal. A felújítás során viszont felszereljük a szükséges világítási eszközökkel, ami lehetővé teszi az éjszakai landolást is. Amellett a parkoló bevételt is hoz majd a kórháznak", magyarázta Stef.

Az újabb ütközési pont Mircea Ardelean könyvtárigazgatói tisztségéből való újabb, immár harmadik felfüggesztésének megszavazása volt. Erre azért van szükség, magyarázta Stef, mert ha az esetleg jelenlegi tisztsége (ő a megyei adóhivatal vezetője, szerk.) „tőle független, politikai" okokból megszűnne, akkor „szolidarizálnunk kell vele". Magyarán, akkor megmarad a könyvtárigazgatói állása. Cosma nagyobb stabilitást követelt az intézmény élén, amire Ioan Viman PSD-és tanácsos, az oktatási bizottság vezetője kijelentette: nagyon elégedettek a könyvtár jelenlegi vezetőségével, ahol igen jól mennek a dolgok és szó sincs instabilitásról. „Ha ennyire jól mennek a dolgok, akkor miért nem véglegesítik a jelenlegi vezetőket", tette fel a kérdést Cozma.

Vita alakult ki a két fél között a Szatmár megyében tevékenykedő, önkéntes hegyimentők számának szabályozása kapcsán is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a Hegyimentők Országos Szövetsége három formáció működését javasolta, a törvény pedig előírja, hogy egy formációban legkevesebb hat személynek kell lennie. Stef szerint télen megnyílik végre a lunaforrásii sítelep és akkor csak oda 12 személy állandó ügyeletére lesz szükség. A tanácselnök igyekezett megnyugtatni PDL-és vitapartnerét, mondván: a hegyimentők önkéntességi alapon dolgoznak, sem fizetést, sem kiszállási díjat nem kapnak. A megyei tanács a felszereléseket igyekszik biztosítani (jelenleg 18 személy rendelkezik felszereléssel) valamint a kiszállás az akció költségeit fedezi.

Az említettek mellett a fontosabb határozatok közé tartozik, hogy a Szatmárhegyi Önkormányzat átveszi a megyétől és leaszfaltozza a községközpontot Résztelekkel összekötő DN195-ös út 1,7 kilométerét. A másik fontos határozat, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szárnyai alatt Kissáron létrehoznak egy multifunkcionális szociális központot. Itt egy időben legfeljebb húsz, 18 évnél idősebb fiatal lakhat legtöbb három évig. A cél, hogy a gyermekotthonokból „kiöregedő" fiatalok ne kerüljenek az utcára, kapjon három évnyi esélyt arra, hogy munkahelyet találjon, anyagilag valamelyest stabilizálódjon.

A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság kapcsán szó esett a szatmárhegyi Ezüst Otthonról is, amelyről Stef elmondta: egy felmérés után a 15 alkalmazottból 12 megtarthatta munkáját, a megyei tanács pedig ezentúl finanszírozza az intézmény működését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: