2012-03-09 11:23:08• hírek • MTI

Ritka antilopok születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Két utódnak adtak életet a Nyíregyházi Állatpark addax antilop (Addax nasomaculatus) tehenei: a hím borjakkal egy-két héten belül a látogatók is találkozhatnak a sóstógyógyfürdői látványosság Afrika kifutójában.

A szülők színétől még eltérő színű borjak két különböző nősténytől egy hét különbséggel születtek. A kicsik most fűtött istállójukban erősödnek - közölte Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark szóvivője.
A parkban jelenleg négy ivarértett antilopot, egy bikát és három tehenet tartanak. A tavalyi - szintén kétborjas - szaporulat után a most született kicsikkel együtt már nyolcra emelkedett a nyíregyházi antilopcsorda létszáma.

Az addax - más elnevezéssel mendesz - antilop kifejlett egyedei piszkosfehér-világosbarna színűek, 150-170 centiméter magasak, az állatok tömege 60-120 kilogramm között változik. Mindkét nemnek vannak szarvai, amelyek átlagosan 75 centiméter hosszúak. A téli időszakban szőrük besötétedik és barnássá válik, a világos színezet azonban a hason és a lábakon megmarad. Érdekesség, hogy a fiatal egyedeken is jól megfigyelhető az orr körüli sötétebb rajzolat, amelyre latin nevük is utal, ugyanis a tudományos nevükben látható nasomaculatus szó foltos orrút jelent.

A faj régen óriási területeken élt Észak-Afrikában, az összes antilopfaj közül ez alkalmazkodott a legjobban a sivatag szélsőséges körülményeihez: ha az állat másképpen nem jut vízhez, a gyér sivatagi növényzetből képes fedezni szükségleteit.

A mendesz antilop 5-20 példányt számláló csordákban él, amelyeket egy-egy domináns bika vezet. Mára állományuk jelentősen megritkult, olyannyira hogy a vörös könyvet készítő Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a kihalással fenyegetett állatfajok közé sorolja. Megmentésük érdekében az Európai Állatkertek Szövetsége tenyészprogramot indított, a visszatelepítések nemzetközi összefogással jelenleg is zajlanak.

Ritka antilopfajta szaporodott a Nyíregyházi Állatparkban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: