2006-04-16 00:11:39• hírek • Szatmar.ro

Hobo: Nincs bocsánat

"Tudod, hogy nincs bocsánat" címmel új Földes László CD jelent meg.

„Tudod, hogy nincs bocsánat” címet adta a 2005-ös Új Színház-beli József Attila emlékének állított 75 perces előadásának és az április 11-én, a Magyar Költészet Napján, azaz József Attila születésnapján saját kiadásában most megjelenő CD-jének Hobo, azaz Földes László énekes, szövegíró, színész, író. Hobo József Attila munkásságának nagy tisztelője, a költő megzenésített sorait már élete első koncertjein is előadta. Évek óta járja a Kárpát-medence településeit, hogy az ott élőknek is eljuttassa a költő sorait. Csak az elmúlt év 160 fellépésén 30 ezren látták, hallgatták Brüsszeltől a csángóföldi Magyarfaluig a nagy magyar alkotó műveinek tolmácsolását.
Estjein nemcsak bevonja, de továbbgondolkodásra is készteti a hallgatóságát. „A határainkon túl és innen élőknek nagy a felelősségük, hogy kultúránkat, értékeinket megőrizzék, és ápoltan továbbadják. A magyar − és itt nem csak a határon belülit értem − köztudatban József Attila a legismertebb költőnk, mélyebben él ott annál, hogy manipulálni lehessen. Olyan alapigazságokat fogalmazott meg, úgy látott a jövőbe, mint Shakespeare. Ez teszi őt időn túlivá” – nyilatkozta az egyik erdélyi fellépésekor. És ugyanezt a gondolatot vallotta akkor, amikor a Kozma utcai börtönben raboknak adott elő, amikor ottani hallgatóságát is meggyőzte arról, hogy József Attila költészete máig szívbe markoló, értelmet gyarapító.
Hobonak gazdag az életműve. Irodalmi újságokban egy ideig Szerémi László álnéven publikált, majd 1978-ban megalapította a Hobo Blues Bandet. 1988-ban részt vett a Human Rights Világturné budapesti előadásán, ahol Stinggel, Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel énekelt együtt. Első könyvét 1982-ben a Rolling Stonesról írta. Jim Morrison verseit, saját fordításában, 1993-ban jelentette meg. 1995-ben fotókkal, zenével illusztrált könyvet adott ki Vissza a 66-os úton címmel, majd 1999-ben adta ki ugyancsak zenével a Csavargók tíz parancsolata kötetét és albumát. Két monodrámát szerzett (Lombardozzi, 1986 és I Love You Budapest, 1993) és adott elő, 11 filmben szerepelt, 35 albumot adott ki. 1999 óta az Új Színház tagja. Önálló színházi estjei jeles irodalmi, zenei nagyságokról szólnak. Például Jim Morrison, Francois Villon, Allen Ginsberg, Faludy György, vagy Vlagyimir Viszockij estje a magyar kultúrtörténetet gazdagítja.
A József Attila album zenéit Hárs Viktor, Márta István, Nagy Szabolcs, Póka Egon és Hobo szerezték. A felvételt Vidnyánszky Attila rendezte, Hárs Viktor volt a zenei vezető. A „Tudod, hogy nincs bocsánat” korong a www.hobo.hu portálon rendelhető meg.

www.zene.ro

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: