2015-02-13 09:33:05• hírek • Blikk.hu

Hobo 70 éves

Neve fogalom, és pénteken tölti be a 70. életévét. A Kossuth-díjas Földes László Hobo körül mindig sok volt a legenda, és a mendemonda. Ezekből szedtünk össze egy születésnapi csokorra valót.


1. Édesapját kivégezték a nácik

Igaz, de nem halt bele. Hobót mindenki ellenzéki művésznek tekintette a rendszerváltozás előtti szocializmusban, jóllehet édesapja, Földes László kommunista vezető volt. A második világháború előtt az illegalitásban működő Kommunisták Magyarországi Pártjának alapítója volt, és ezért 1942-ben fél évet ült. Két évvel később elfogták a nácik, és kivégezték, de csak sebet ejtett rajta a lövedék, és később Újpesten partizáncsoportot szervezett. Külügy-, és belügyminiszter is volt, majd a Hungexpo vezérigazgatójaként vonult nyugdíjba 1980-ban.

2. Fischer Lászlónak hívják

Ebből annyi igaz, hogy apai nagyapját valóban Fischernek hívták, de hivatalosan nevet változtatott, így Hobo édesapja már Földes néven született. Barátai tudják, Hobo számára talán ez a néveredet az egyik legkényesebb téma.

3. Komolyzenével kezdte

1974-től a hanglemezgyárnál dolgozott, méghozzá komolyzenei klubtitkárként, ráadásul az énekesnő Koncz Zsuzsa ajánlására. A Hobo Blues Band megalakulás után etikai okból hagyta ott ezt a munkahelyet.

4. Kétszer talált rá a feleségére

Hobo 36 éves volt, amikor egy veszprémi koncerten a közönség soraiban kiszúrta a 16 esztendős Eigner Márta Borbálát, és utána udvarolt is neki, de a lány éretlennek érezte magát a komoly kapcsolatra, amit Hobo meg is értett. A zenész az Igó Éva színésznőtől való válása után kereste meg ismét Mártát, aki szintén akkor volt túl első házasságán, és azóta együtt vannak. Egy lányuk született, Angéla, de Hobo a neje korábbi házasságából született lányát, Borit is a nevére vette. Hobónak ez a harmadik házassága, első felesége civil személy volt.

5. No drog, no pia!

Hobót még soha senki nem látta ittasan, pláne betépve, aminek fő oka, hogy teljesen absztinens. - Azért nem ittam soha alkoholt vagy nem kábítószereztem, mert amikor bajban voltam, mindig nők segítettek rajtam. A legmélyebb ponton sem ittam soha, hiányzik ez az élményem - vázolta egy blikkes interjúban, és azt is elárulta, hogy a tej, a fagylalt, és a görögdinnye a szenvedélye.

6. Nem énekes, nem zenész

Hobo soha nem rejtette véka alá, hogy nincsen énekesi, és zenészi képesítése. - A közönség nem azért jön a koncertjeinkre, mert olyan bomba jól tudok énekelni. Énekelni nem tudok, de valamit mondani, úgy tűnik, hogy igen, és erre van igény - foglalta össze 28 éve a Rockszámla című kötetben. A Blikknek egyszer úgy foglalta össze: Frontember vagyok nem zenész!

7. Álnéven írt örökzöld slágert

- Nézd lassan itt az éjszaka, vad álmok tágas otthona - énekli még ma is sok Korál-rajongó a koncertek legvégén, mert a legendás zenekar a Hazafelé című slágerrel szokta elengedni közönségét, de kevesen tudják, hogy a szövegét Hobo írta, méghozzá Rusz László álnéven. - Az álnév oka egyszerű. Ki akartam próbálni a lehetőséget, de nekem idegen a Korál együttes világa. A dal csalódás volt - mesélte Hobo egy korábbi interjúnkban.

Olvasson további érdekességeket az ünnepeltről a Blikk.hu oldalán!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: