2009-03-16 14:54:40• hírek • Tóth Klarissz

Hízókúra és súlygyarapodás

Fogpiszkáló alkatú, vézna, sovány, nádszálvékony, csont és bőr. Többnyire így szokták jellemezni azokat a személyeket, akikre ráférne néhány plusz kiló. Azt a kijelentést, hogy „jaj de szép sovány vagy" valószínűleg kevesen hallották. Ellenben a teltebb idomokkal rendelkezők esetében, a legtöbben elismerően nyilatkoznak a figyelemfelkeltő domborulatokról.

A fogyókúra internetes kulcsszó magyar nyelvű találata 904.000, ezzel szemben a hízókúráé 12. 800. A WHO az elhízást nem pusztán esztétikai ficamnak tekinti, hanem a krónikus betegségek közé sorolja.

Ugyanakkor a soványságot nem szabad összetévesztenünk az anorexiával. Mielőtt valaki nagy hízókúrába kezdene, nem árt kiderítenie, hogy a soványság hátterében pszichés alapú vagy genetikai, szervi okok állnak. A média hatásának és korunk szépségideáljának köszönhető, hogy a fogyókúrákról jóval többet olvashatunk, mint a hízókúrákról. Bizonyára mindenki emlékszik „A nagy fogyás" című Tv műsorra. Anno sokan szerették volna ennek a „hizlalós" változatát is figyelemmel kísérni. Valamilyen okból kifolyólag a fölösleges kilók leadása jobban mediatizált, mint a plusz kilók felszedése.

 

Ezúttal nem a fogyókúrával szeretnék foglalkozni, hanem azoknak szeretnénk tanácsot adni, akik kórosan soványak és néhány plusz kilót szeretnének felszedni magukra. A tévhitekkel ellentétben a soványság éppen olyan rossz lehet, mint a kövérség. Hízókúrát nem ajánlott bárkinek elkezdeni, csak abban az esetben, ha az illetőnek nincsenek komolyabb emésztési problémái és egészséges, mivel a hizlaló ételek javarészt nehezen emészthetők, ráadásul a koleszterinszintet is jócskán megemelik. Sokan azon a véleményen vannak, hogy az egészséges táplálkozás nem olcsó mulatság, ám a hízókúra sem olcsó.

A leghizlalóbb élelmiszerek a következők: lisztet tartalmazó ételek, kenyér és péksütemények, a sült és főtt tésztaféleségek, az olajos magok, olaj, dió, mandula, aszalt gyümölcsök, szilva, szőlő, banán, mák, cukorból készült édességek, csokoládé, tejszín, tejföl, vaj, zsíros sajt és zsíros felvágottak, füstölt kolbász, tepertő, zsíros marha- és sertéshős, bőrös kacsa- és libahús, kövér sonka, de a sor vég nélkül folytatható.

A hizlaló ételféleségeknek se szeri, se száma, íme néhány a bőséges felhozatalból: töltött káposzta tejföllel, zsíros húsból készült fasírt, füstölt kolbász, gulyásleves, sajtos rakott krumpli, rántott hús, majonézzel kevert ételek, szalonnás rántotta, rizses húsféleségek, gyorsétteremi ételek, libamáj, tésztaféleségek, nudli és szilvás gombóc, torta, parfé, csokoládékrém, tejszínes fagylalt stb.

A hízókúrának vannak bizonyos feltételei, melyeket a sikeres súlygyarapodás érdekében mindenképpen be kell tartani. Ezek éppen azok a szabályok, melyeket egy fogyókúrázónak el kell kerülnie, vagyis:

  • Tartsunk pót-vacsorát közvetlenül lefekvés előtt. A menü lehet bármilyen édesség vagy süteményféleség, tejszínhabos kakaó, túrókrém cukorral és tejszínnel stb.

  • Napközben és Tv-nézés közben is bármit nassolhatunk, amit megkívánunk: süteményt, csokoládét, diót, mogyorót stb.

  • Végül ne feledjük, hogy a lényeg ebben az esetben is a rendszeresség, vagyis naponta legalább öt alkalommal kell étkezni, mindig azonos időben.

    A csokoládé az egyik leghizlalóbb édesség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: